Kurczak po sułtańsku

Smaczne danie obiadowe

Kurczak nadziewany
Kurczak nadziewany123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Rodzynki oraz morele opłucz. Morele pokrój na kawałki. Owoce wsyp do miski i zalej alkoholem. Odstaw na ok. 20 minut. Następnie osącz, ale zalewę zachowaj. Imbir obierz, drobno zetrzyj i wymieszaj z nasączonymi owocami. Ryż odcedź, osącz, wystudź i dodaj do owoców. Farsz przykryj folią spożywczą, odstaw do lodówki. Tuszkę kurczaka opłucz, dobrze osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem. Następnie napełnij mięso farszem. Otwór zepnij wykałaczkami, nogi zwiąż. Mięso ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190ºC (góra i dół). Piecz 75 min, podlewając co 25 min zalewą z owoców. Ok. 15 min przed końcem pieczenia tuszkę posmaruj miodem. Udekoruj tymiankiem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas