Kurczak po sułtańsku

Smaczne danie obiadowe

Czas przyrządzenia: 30 min + mrynowanie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak
  • 1 szkl. ryżu
  • po 3 łyżki rodzynek oraz suszonych moreli
  • 1 kawałek imbiru (4 cm)
  • 1 kieliszek (ok. 20 ml) białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól, grubo mielony pieprz
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Rodzynki oraz morele opłucz. Morele pokrój na kawałki. Owoce wsyp do miski i zalej alkoholem. Odstaw na ok. 20 minut. Następnie osącz, ale zalewę zachowaj. Imbir obierz, drobno zetrzyj i wymieszaj z nasączonymi owocami. Ryż odcedź, osącz, wystudź i dodaj do owoców. Farsz przykryj folią spożywczą, odstaw do lodówki. Tuszkę kurczaka opłucz, dobrze osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem. Następnie napełnij mięso farszem. Otwór zepnij wykałaczkami, nogi zwiąż. Mięso ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190ºC (góra i dół). Piecz 75 min, podlewając co 25 min zalewą z owoców. Ok. 15 min przed końcem pieczenia tuszkę posmaruj miodem. Udekoruj tymiankiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje