Kurczak po tajsku
Egzotyczna rozkosz dla podniebienia.
- 1,5 kg piersi z kury,
- 4 zielone papryki chilli,
- ananas 10 dag,
- ząbek czosnku,
- 1 duża cebula,
- świeża bazylia,
- świeża mięta,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Pokroić papryczkę, dodać sos sojowy, cukier, ocet winny. Miętę i bazylię umyć. Dodać wraz z mąką kukurydzianą. Piersi pokroić w paski, obrać czosnek, dodać zmiażdżony. Usmażyć paski mięsa na oliwie z czosnkiem. Cebulę obrać, pokroić w półplastry, smażyć na oleju, dodać mieszaninę chilli, ziół, dodać siekanego ananasa, mięso. Dusić, aż zgęstnieje. Podawać z ryżem na słodko.