Kurczak po tajsku z mango i dynią

Masz ochotę na egzotyczne smaki? Kurczak po tajsku z mango i dynią to świetny pomysł na obiad! To bardzo efektowne i smaczne danie przygotujesz błyskawicznie! Kurczak po tajsku najlepiej smakuje z ryżem.

Jeśli lubisz egzotyczne smaku, kurczak po tajsku to dla ciebie świetny wybór na obiad
Jeśli lubisz egzotyczne smaku, kurczak po tajsku to dla ciebie świetny wybór na obiadmateriały prasowemateriały prasowe

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według wskazań na opakowaniu. Dynię i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek oraz imbir drobno siekamy. Filet z kurczaka marynujemy w przyprawach.

W woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodajemy zamarynowany filet. Wszystko razem smażymy.

Następnie wrzucamy starty czosnek i imbir oraz pastę curry. Smażymy minutę i dorzucamy paprykę oraz dynię. Całość dusimy około 3-4 minut.

Przyprawiamy do smaku i dokładamy mango. Następnie wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 5-7 minut, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Kurczak po tajsku najlepiej smakuje z ryżem i dekorujemy świeżą pietruszką.

Rada:

Kurczaka możemy zamarynować w domowej przyprawie do mięsa (zob. s. 283) albo w czerwonej lub żółtej paście curry. Nadają się też przyprawy w proszku: curry, imbir, chili. Kurczak po tajsku dobrze smakuje również z innym ryżem.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowo w 15 minut".

Szukasz więcej inspiracji? Sprawdź przepis na  kurczaka curry oraz kurczaka na ostro.

* * *

Zobacz więcej:

Jak zrobić smażonego kurczaka w koreańskiej wersji?Interia Kulinaria
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas