Reklama

Reklama

Kurczak po tajsku z mango i dynią

Masz ochotę na egzotyczne smaki? Kurczak po tajsku z mango i dynią to świetny pomysł na obiad! To bardzo efektowne i smaczne danie przygotujesz błyskawicznie! Kurczak po tajsku najlepiej smakuje z ryżem.

Składniki

  • 250 g upieczonej dyni hokkaido
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 200 g fileta z kurczaka
  • 230 g świeżego mango
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1–2 cm imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, kurkuma, kumin
  • papryka słodka i ostra, chili
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy według wskazań na opakowaniu. Dynię i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek oraz imbir drobno siekamy. Filet z kurczaka marynujemy w przyprawach.

W woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodajemy zamarynowany filet. Wszystko razem smażymy.

Następnie wrzucamy starty czosnek i imbir oraz pastę curry. Smażymy minutę i dorzucamy paprykę oraz dynię. Całość dusimy około 3-4 minut.

Przyprawiamy do smaku i dokładamy mango. Następnie wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 5-7 minut, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Kurczak po tajsku najlepiej smakuje z ryżem i dekorujemy świeżą pietruszką.

Reklama

Rada:

Kurczaka możemy zamarynować w domowej przyprawie do mięsa (zob. s. 283) albo w czerwonej lub żółtej paście curry. Nadają się też przyprawy w proszku: curry, imbir, chili. Kurczak po tajsku dobrze smakuje również z innym ryżem.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowo w 15 minut".

Szukasz więcej inspiracji? Sprawdź przepis na  kurczaka curry oraz kurczaka na ostro.

* * *

Zobacz więcej:

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje