Kurczak po tajsku z mango i dynią
Masz ochotę na egzotyczne smaki? Kurczak po tajsku z mango i dynią to świetny pomysł na obiad! To bardzo efektowne i smaczne danie przygotujesz błyskawicznie! Kurczak po tajsku najlepiej smakuje z ryżem.

Składniki
- 250 g upieczonej dyni hokkaido
- 200 g ryżu jaśminowego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 200 g fileta z kurczaka
- 230 g świeżego mango
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki zielonej pasty curry
- 1–2 cm imbiru
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- sól, pieprz, kurkuma, kumin
- papryka słodka i ostra, chili
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy według wskazań na opakowaniu. Dynię i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek oraz imbir drobno siekamy. Filet z kurczaka marynujemy w przyprawach.
W woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodajemy zamarynowany filet. Wszystko razem smażymy.
Następnie wrzucamy starty czosnek i imbir oraz pastę curry. Smażymy minutę i dorzucamy paprykę oraz dynię. Całość dusimy około 3-4 minut.
Przyprawiamy do smaku i dokładamy mango. Następnie wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 5-7 minut, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Kurczak po tajsku najlepiej smakuje z ryżem i dekorujemy świeżą pietruszką.
Rada:
Kurczaka możemy zamarynować w domowej przyprawie do mięsa (zob. s. 283) albo w czerwonej lub żółtej paście curry. Nadają się też przyprawy w proszku: curry, imbir, chili. Kurczak po tajsku dobrze smakuje również z innym ryżem.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowo w 15 minut".
Szukasz więcej inspiracji? Sprawdź przepis na kurczaka curry oraz kurczaka na ostro.
* * *
Zobacz więcej: