Kurczak po włosku
Mięso oczyść z błonek, umyj, osusz. Czosnek obierz.
Składniki na 4 porcje:
- 4 średniej wielkości pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/2 szkl. oleju z pestek winogron
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ostrej musztardy, np. rosyjskiej
- po 1 łyżeczce suszonych ziół: oregano, bazylii i cząbru
- sól
- pieprz
- 10 dag startego żółtego sera (np. gouda, edamski, morski)
- 3 łyżki pikantnego keczupu
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyść z błonek, umyj, osusz. Czosnek obierz. Przygotuj marynatę: do oleju z pestek winogron dodaj musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlej sok z cytryny, wsyp suszone zioła, po szczypcie soli i pieprzu. Dobrze wymieszaj. Włóż mięso, odstaw na 2-3 godz.
2. Mięso oczyść z marynaty, lekko zbij tłuczkiem. Każdy kawałek zawiń ściśle w folię aluminiową, nadając mu podłużny kształt wrzeciona. Włóż do piekarnika i piecz w 160ºC, aż mięso będzie miękkie, ale soczyste. Olej wlej na patelnię, mocno rozgrzej. Kawałki kurczaka wyjmij z folii, włóż na olej. Posyp startym serem. Smaż ok. 5 minut. Polej keczupem.
Więcej smaku:
Tak przyrządzony kurczak świetnie smakuje i wygląda podany ze spaghetti, ryżem na sypko i warzywami z wody.