Kurczak po włosku
Lekkie danie, idealne na kolacje

Składniki
- 1/3 szklanki oliwy
- 4 duże cebule, pokrojone
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 gałązki świeżego tymianku
- cały kurczak, pokrojony
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3 cytryny (dwie pokrojone w cienkie plastry, usuń pestki, trzecia – w ćwiartki)
- 1 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka, gorącego
- 500 g pomidorków cherry
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 2. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Podduś cebulę i czosnek (10-15 minut). Przypraw i wyłóż do formy do pieczenia. Posyp tymiankiem i odstaw.3. Rozgrzej na patelni resztę oliwy. Obtocz kurczaka w mące i podsmaż na złoto (3-4 minuty, w dwóch partiach). Ułóż mięso na cebuli. 4. Rozłóż plastry cytryny na mięsie. Wyciśnij sok z trzeciej cytryny. Polej mięso bulionem. Piecz 45-50 minut. Na koniec dodaj pomidory i oliwki. Piecz jeszcze 15 minut.