Kurczak w cieście lub gęstym sosie

Przygotuj go na obiad. Goście będą zachwyceni!

Udka w cieście
Udka w cieście123RF/PICSEL

Tymiankowe udka

Sposób przygotowania

1. Listki tymianku oderwij od łodyżek. Wsyp do miseczki. Wlej 2 łyżki oleju, wsyp sól, pieprz i paprykę. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Cebule obierz, grubo posiekaj. 

2. Udka umyj, osusz. Natrzyj połową przypraw. Przykryj folią i schowaj do lodówki na 30 min. Jabłka umyj, podziel na ósemki, usuń gniazda nasienne. Piekarnik rozgrzej do 200 st. 

3. Ziemniaki pokrój. Na pozostałym oleju usmaż udka (10 min z każdej strony). Przełóż do brytfanki. Na patelni zrumień (10 min) ziemniaki z cebulą i resztą przypraw. Wlej piwo, przełóż do udek. 

4. Ciasto rozwiń, lekko rozwałkuj. Przykryj nim składniki w brytfannie, dociskając na bokach do ścianek. Ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30 min. Udekoruj.

Zapiekanka naleśnikowa
Zapiekanka naleśnikowa123RF/PICSEL

Naleśniki zapiekane

Sposób przygotowania

1. Masło rozpuść i ostudź. Do mąki dodaj 1/2 łyżeczki soli. Mleko połącz z wodą i rozmąconymi jajkami. Zmiksuj z masłem i mąką. Odstaw na 30 min. 

2. Rozgrzaną patelnię posmaruj odrobiną oleju. Wylej porcję ciasta, usmaż z obu stron rumiany naleśnik. Zsuń go na talerz i powtarzaj czynność, aż wykorzystasz całe ciasto (powinno wyjść ok. 10 placków). 

3. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij cebulę. Dołóż pieczarki, smaż 5 min. Przypraw do smaku pieprzem, solą, muszkatem i tymiankiem, przestudź. Mięso rozdrobnij. Dodaj do pieczarek razem ze śmietaną i jajkiem, wymieszaj. Na każdy naleśnik połóż porcję farszu. Zwiń. Rulony ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Równomiernie polej nim naleśniki. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Zapiekaj 30 minut. 

Sakiewki z kurczaka
Sakiewki z kurczaka123RF/PICSEL

Chrupiące sakiewki

Sposób przygotowania

1. Składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Mięso umyj, osusz. Z podudzi ściągnij skórę. Na końcach zeskrob nieco mięsa tak, by zostały same kostki. Przygotowane kawałki kurczaka włóż do miski z marynatą i dokładnie je w niej obtocz. Miskę przykryj folią, schowaj do lodówki (najlepiej na 3 godz.). 

2. Zamarynowane podudzia ułóż na patelni i obracając co jakiś czas, usmaż je na rumiano (20 minut). Gdy podudzia zaczną przywierać do dna, podlej je odrobiną wody. Mięso zdejmij z patelni i ostudź. Papryki opłucz, osusz. Rozetnij je, usuń pestki. Miąższ pokrój w paseczki. Usmaż je na oleju (3 minuty). Ostudź. 

3. Ciasto rozwiń, potnij na 6 kwadratów. W każdy zawiń jedno podudzie i po kilka kawałków papryki. Mocno zlep brzegi ciasta tak, by na górze wystawała kostka. Sakiewki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. Ułóż je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 200 st.

Quesadillas
Quesadillas123RF/PICSEL

Domowe quesadillas z kukurydzą

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Mięso opłucz, osusz. Oczyść z błonek, pokrój w kostkę. Pomidor sparz, zdejmij skórkę. Przetnij, wyjmij środek z pestkami, miąższ pokrój w kosteczkę. Podobnie potnij oczyszczoną z pestek paprykę. 

2. Oba sery zetrzyj na tarce o dużych otworkach i wymieszaj je. Kukurydzę przesyp na sitko, polej bieżącą zimną wodą, pozostaw, by ociekła. 

3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Włóż mięso i smaż je ok. 8 minut, aż zrumieni się ze wszystkich stron (nie mieszaj go zbyt często). Dołóż cebulę z czosnkiem, smaż 3 minuty. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką. 

4. Dwie tortille ułóż obok siebie na przykrytej pergaminem blaszce z piekarnika. Posyp połową mieszanki serowej. Rozłóż mięso, kukurydzę, pomidor, paprykę. Posyp resztą serów, przykryj pozostałymi plackami. Lekko dociśnij. Piecz ok. 5 min w 180°C. Pokrój na trójkąty.

Curry
Curry123RF/PICSEL

Szybkie curry z limonką

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz, potnij w kostkę. Czosnek i szalotki obierz. Czosnek posiekaj, cebulki przetnij na połówki. Papryki umyj, oczyść, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć czosnek, smaż 15 sekund. Dodaj mięso, a po 5 minutach - papryki i szalotki. Smaż 3 minuty, często mieszając, by składniki się nie przypaliły. 

2. Chili oczyść z pestek, posiekaj. Mleko kokosowe wymieszaj z chili, dopraw pastą curry, sosem rybnym, cukrem i imbirem. Wlej do drobiu, zmniejsz ogień i duś, aż mięso będzie miękkie (ok. 15 minut). Wlej sok z limonki. Podgrzewaj, aż sos zredukuje się o połowę. Udekoruj bazylią i ew. kaffirem oraz chili.

Roladki drobiowe
Roladki drobiowe123RF/PICSEL

Roladki paprykowe

Sposób przygotowania

1. Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój na długie paseczki. Szczypior umyj, odłóż 4 najdłuższe gałązki. Mięso delikatnie rozbij. Bułkę wymieszaj ze słodką papryką, czosnkiem, oregano i kurkumą. Posyp kotleciki. Na każdym ułóż po kilka pasków papryki, posyp pokrojonym szczypiorem. Zawiń mięso i zepnij wykałaczkami. Zraziki podsmaż na 2-3 łyżkach oleju, by się delikatnie zrumieniły. 

2. Ajwar lub pastę pomidorową rozmieszaj z cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Dolej szklankę wody i zalej zraziki. Wrzuć resztę papryki, listki i ziele. Duś na patelni pod przykryciem ok. 30 minut. 

3. Zraziki wyjmij i każdy przewiąż 1/2 gałązki szczypiorku. Sos wymieszaj ze śmietaną. Polej mięso. Podawaj na obiad, np. z ryżem lub jako przystawkę - z bagietką.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas