Reklama

Reklama

Kurczak w cieście lub gęstym sosie

Przygotuj go na obiad. Goście będą zachwyceni!

Tymiankowe udka

Czas przyrządzenia: 80 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 3 kwaskowe twarde jabłka
  • 6 większych obranych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 10 gałązek świeżego tymianku
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szkl. jasnego piwa
  • 1 jajko
  • kilka gałązek tymianku do dekoracji

Sposób przygotowania

Reklama

1. Listki tymianku oderwij od łodyżek. Wsyp do miseczki. Wlej 2 łyżki oleju, wsyp sól, pieprz i paprykę. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Cebule obierz, grubo posiekaj. 

2. Udka umyj, osusz. Natrzyj połową przypraw. Przykryj folią i schowaj do lodówki na 30 min. Jabłka umyj, podziel na ósemki, usuń gniazda nasienne. Piekarnik rozgrzej do 200 st. 

3. Ziemniaki pokrój. Na pozostałym oleju usmaż udka (10 min z każdej strony). Przełóż do brytfanki. Na patelni zrumień (10 min) ziemniaki z cebulą i resztą przypraw. Wlej piwo, przełóż do udek. 

4. Ciasto rozwiń, lekko rozwałkuj. Przykryj nim składniki w brytfannie, dociskając na bokach do ścianek. Ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30 min. Udekoruj.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje