Reklama

Reklama

Kurczak w cieście lub gęstym sosie

Przygotuj go na obiad. Goście będą zachwyceni!

Tymiankowe udka

Czas przyrządzenia: 80 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 3 kwaskowe twarde jabłka
  • 6 większych obranych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 10 gałązek świeżego tymianku
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szkl. jasnego piwa
  • 1 jajko
  • kilka gałązek tymianku do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Listki tymianku oderwij od łodyżek. Wsyp do miseczki. Wlej 2 łyżki oleju, wsyp sól, pieprz i paprykę. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Cebule obierz, grubo posiekaj. 

2. Udka umyj, osusz. Natrzyj połową przypraw. Przykryj folią i schowaj do lodówki na 30 min. Jabłka umyj, podziel na ósemki, usuń gniazda nasienne. Piekarnik rozgrzej do 200 st. 

3. Ziemniaki pokrój. Na pozostałym oleju usmaż udka (10 min z każdej strony). Przełóż do brytfanki. Na patelni zrumień (10 min) ziemniaki z cebulą i resztą przypraw. Wlej piwo, przełóż do udek. 

4. Ciasto rozwiń, lekko rozwałkuj. Przykryj nim składniki w brytfannie, dociskając na bokach do ścianek. Ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30 min. Udekoruj.

Reklama


Naleśniki zapiekane

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 1,5 szkl. mąki jaglanej
  • 1,5 szkl. mleka
  • ½ szkl. wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • olej

Składniki - farsz

  • 30 dag pieczonego mięsa kurczaka (bez kostek i skóry)
  • 1 cebula
  • 8 pieczarek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki - sos

  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • ½ szkl. tartego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz i chili do smaku

Sposób przygotowania

1. Masło rozpuść i ostudź. Do mąki dodaj 1/2 łyżeczki soli. Mleko połącz z wodą i rozmąconymi jajkami. Zmiksuj z masłem i mąką. Odstaw na 30 min. 

2. Rozgrzaną patelnię posmaruj odrobiną oleju. Wylej porcję ciasta, usmaż z obu stron rumiany naleśnik. Zsuń go na talerz i powtarzaj czynność, aż wykorzystasz całe ciasto (powinno wyjść ok. 10 placków). 

3. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij cebulę. Dołóż pieczarki, smaż 5 min. Przypraw do smaku pieprzem, solą, muszkatem i tymiankiem, przestudź. Mięso rozdrobnij. Dodaj do pieczarek razem ze śmietaną i jajkiem, wymieszaj. Na każdy naleśnik połóż porcję farszu. Zwiń. Rulony ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Równomiernie polej nim naleśniki. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Zapiekaj 30 minut. 

Chrupiące sakiewki

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 6 podudzi kurczaka
  • 1 op. ciasta francuskiego (rozmiar XL)
  • 1 średniej wielkości papryka czerwona
  • 1 średniej wielkości papryka żółta
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ziarenek sezamu

Składniki - marynata

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania

1. Składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Mięso umyj, osusz. Z podudzi ściągnij skórę. Na końcach zeskrob nieco mięsa tak, by zostały same kostki. Przygotowane kawałki kurczaka włóż do miski z marynatą i dokładnie je w niej obtocz. Miskę przykryj folią, schowaj do lodówki (najlepiej na 3 godz.). 

2. Zamarynowane podudzia ułóż na patelni i obracając co jakiś czas, usmaż je na rumiano (20 minut). Gdy podudzia zaczną przywierać do dna, podlej je odrobiną wody. Mięso zdejmij z patelni i ostudź. Papryki opłucz, osusz. Rozetnij je, usuń pestki. Miąższ pokrój w paseczki. Usmaż je na oleju (3 minuty). Ostudź. 

3. Ciasto rozwiń, potnij na 6 kwadratów. W każdy zawiń jedno podudzie i po kilka kawałków papryki. Mocno zlep brzegi ciasta tak, by na górze wystawała kostka. Sakiewki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. Ułóż je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 200 st.

Domowe quesadillas z kukurydzą

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 4 placki tortilli (pszenne lub razowe)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała czerwona papryka
  • 10 dag sera gouda
  • 5 dag sera cheddar
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Mięso opłucz, osusz. Oczyść z błonek, pokrój w kostkę. Pomidor sparz, zdejmij skórkę. Przetnij, wyjmij środek z pestkami, miąższ pokrój w kosteczkę. Podobnie potnij oczyszczoną z pestek paprykę. 

2. Oba sery zetrzyj na tarce o dużych otworkach i wymieszaj je. Kukurydzę przesyp na sitko, polej bieżącą zimną wodą, pozostaw, by ociekła. 

3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Włóż mięso i smaż je ok. 8 minut, aż zrumieni się ze wszystkich stron (nie mieszaj go zbyt często). Dołóż cebulę z czosnkiem, smaż 3 minuty. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką. 

4. Dwie tortille ułóż obok siebie na przykrytej pergaminem blaszce z piekarnika. Posyp połową mieszanki serowej. Rozłóż mięso, kukurydzę, pomidor, paprykę. Posyp resztą serów, przykryj pozostałymi plackami. Lekko dociśnij. Piecz ok. 5 min w 180°C. Pokrój na trójkąty.

Szybkie curry z limonką

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 50 dag mięsa z piersi kurczaka
  • po ½ czerwonej, białej i zielonej papryki
  • ½ strączka papryczki chili
  • 4 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 szkl. mleka kokosowego
  • szczypta mielonego imbiru
  • olej kokosowy lub z pestek winogron
  • listki bazylii
  • ew. liście kafiru i plasterki chili

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz, potnij w kostkę. Czosnek i szalotki obierz. Czosnek posiekaj, cebulki przetnij na połówki. Papryki umyj, oczyść, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć czosnek, smaż 15 sekund. Dodaj mięso, a po 5 minutach - papryki i szalotki. Smaż 3 minuty, często mieszając, by składniki się nie przypaliły. 

2. Chili oczyść z pestek, posiekaj. Mleko kokosowe wymieszaj z chili, dopraw pastą curry, sosem rybnym, cukrem i imbirem. Wlej do drobiu, zmniejsz ogień i duś, aż mięso będzie miękkie (ok. 15 minut). Wlej sok z limonki. Podgrzewaj, aż sos zredukuje się o połowę. Udekoruj bazylią i ew. kaffirem oraz chili.

Roladki paprykowe

Składniki

  • 8 kotlecików z piersi kurczaka
  • po 2 czerwone i żółte papryki
  • ½ pęczka grubego szczypiorku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • po ½ łyżeczki słodkiej papryki i czosnku granulowanego
  • po szczypcie oregano i kurkumy
  • 3 łyżki paprykowo-pomidorowej pasty ajwar lub pasty pomidorowej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • olej

Sposób przygotowania

1. Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój na długie paseczki. Szczypior umyj, odłóż 4 najdłuższe gałązki. Mięso delikatnie rozbij. Bułkę wymieszaj ze słodką papryką, czosnkiem, oregano i kurkumą. Posyp kotleciki. Na każdym ułóż po kilka pasków papryki, posyp pokrojonym szczypiorem. Zawiń mięso i zepnij wykałaczkami. Zraziki podsmaż na 2-3 łyżkach oleju, by się delikatnie zrumieniły. 

2. Ajwar lub pastę pomidorową rozmieszaj z cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Dolej szklankę wody i zalej zraziki. Wrzuć resztę papryki, listki i ziele. Duś na patelni pod przykryciem ok. 30 minut. 

3. Zraziki wyjmij i każdy przewiąż 1/2 gałązki szczypiorku. Sos wymieszaj ze śmietaną. Polej mięso. Podawaj na obiad, np. z ryżem lub jako przystawkę - z bagietką.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje