Kurczak w cieście lub gęstym sosie
Przygotuj go na obiad. Goście będą zachwyceni!

Tymiankowe udka
Składniki
- 4 udka kurczaka
- 3 kwaskowe twarde jabłka
- 6 większych obranych ziemniaków
- 2 duże cebule
- 1 op. ciasta francuskiego
- 10 gałązek świeżego tymianku
- 8 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- ½ szkl. jasnego piwa
- 1 jajko
- kilka gałązek tymianku do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Listki tymianku oderwij od łodyżek. Wsyp do miseczki. Wlej 2 łyżki oleju, wsyp sól, pieprz i paprykę. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj. Cebule obierz, grubo posiekaj.
2. Udka umyj, osusz. Natrzyj połową przypraw. Przykryj folią i schowaj do lodówki na 30 min. Jabłka umyj, podziel na ósemki, usuń gniazda nasienne. Piekarnik rozgrzej do 200 st.
3. Ziemniaki pokrój. Na pozostałym oleju usmaż udka (10 min z każdej strony). Przełóż do brytfanki. Na patelni zrumień (10 min) ziemniaki z cebulą i resztą przypraw. Wlej piwo, przełóż do udek.
4. Ciasto rozwiń, lekko rozwałkuj. Przykryj nim składniki w brytfannie, dociskając na bokach do ścianek. Ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 30 min. Udekoruj.

Naleśniki zapiekane
Składniki
- 1,5 szkl. mąki jaglanej
- 1,5 szkl. mleka
- ½ szkl. wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- sól
- olej
- farsz
- 30 dag pieczonego mięsa kurczaka (bez kostek i skóry)
- 1 cebula
- 8 pieczarek
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- sól
- pieprz
- olej
- sos
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- ½ szkl. tartego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej natki
- łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz i chili do smaku
Sposób przygotowania
1. Masło rozpuść i ostudź. Do mąki dodaj 1/2 łyżeczki soli. Mleko połącz z wodą i rozmąconymi jajkami. Zmiksuj z masłem i mąką. Odstaw na 30 min.
2. Rozgrzaną patelnię posmaruj odrobiną oleju. Wylej porcję ciasta, usmaż z obu stron rumiany naleśnik. Zsuń go na talerz i powtarzaj czynność, aż wykorzystasz całe ciasto (powinno wyjść ok. 10 placków).
3. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij w plasterki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij cebulę. Dołóż pieczarki, smaż 5 min. Przypraw do smaku pieprzem, solą, muszkatem i tymiankiem, przestudź. Mięso rozdrobnij. Dodaj do pieczarek razem ze śmietaną i jajkiem, wymieszaj. Na każdy naleśnik połóż porcję farszu. Zwiń. Rulony ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Równomiernie polej nim naleśniki. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Zapiekaj 30 minut.

Chrupiące sakiewki
Składniki
- 6 podudzi kurczaka
- 1 op. ciasta francuskiego (rozmiar XL)
- 1 średniej wielkości papryka czerwona
- 1 średniej wielkości papryka żółta
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 jajko
- 1 łyżka ziarenek sezamu
- marynata
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
1. Składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Mięso umyj, osusz. Z podudzi ściągnij skórę. Na końcach zeskrob nieco mięsa tak, by zostały same kostki. Przygotowane kawałki kurczaka włóż do miski z marynatą i dokładnie je w niej obtocz. Miskę przykryj folią, schowaj do lodówki (najlepiej na 3 godz.).
2. Zamarynowane podudzia ułóż na patelni i obracając co jakiś czas, usmaż je na rumiano (20 minut). Gdy podudzia zaczną przywierać do dna, podlej je odrobiną wody. Mięso zdejmij z patelni i ostudź. Papryki opłucz, osusz. Rozetnij je, usuń pestki. Miąższ pokrój w paseczki. Usmaż je na oleju (3 minuty). Ostudź.
3. Ciasto rozwiń, potnij na 6 kwadratów. W każdy zawiń jedno podudzie i po kilka kawałków papryki. Mocno zlep brzegi ciasta tak, by na górze wystawała kostka. Sakiewki posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. Ułóż je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 200 st.

Domowe quesadillas z kukurydzą
Składniki
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 4 placki tortilli (pszenne lub razowe)
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 duży pomidor
- 1 mała czerwona papryka
- 10 dag sera gouda
- 5 dag sera cheddar
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sól
- pieprz mielony
- olej
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Mięso opłucz, osusz. Oczyść z błonek, pokrój w kostkę. Pomidor sparz, zdejmij skórkę. Przetnij, wyjmij środek z pestkami, miąższ pokrój w kosteczkę. Podobnie potnij oczyszczoną z pestek paprykę.
2. Oba sery zetrzyj na tarce o dużych otworkach i wymieszaj je. Kukurydzę przesyp na sitko, polej bieżącą zimną wodą, pozostaw, by ociekła.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Włóż mięso i smaż je ok. 8 minut, aż zrumieni się ze wszystkich stron (nie mieszaj go zbyt często). Dołóż cebulę z czosnkiem, smaż 3 minuty. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką.
4. Dwie tortille ułóż obok siebie na przykrytej pergaminem blaszce z piekarnika. Posyp połową mieszanki serowej. Rozłóż mięso, kukurydzę, pomidor, paprykę. Posyp resztą serów, przykryj pozostałymi plackami. Lekko dociśnij. Piecz ok. 5 min w 180°C. Pokrój na trójkąty.

Szybkie curry z limonką
Składniki
- 50 dag mięsa z piersi kurczaka
- po ½ czerwonej, białej i zielonej papryki
- ½ strączka papryczki chili
- 4 cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 szkl. mleka kokosowego
- szczypta mielonego imbiru
- olej kokosowy lub z pestek winogron
- listki bazylii
- ew. liście kafiru i plasterki chili
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz, potnij w kostkę. Czosnek i szalotki obierz. Czosnek posiekaj, cebulki przetnij na połówki. Papryki umyj, oczyść, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć czosnek, smaż 15 sekund. Dodaj mięso, a po 5 minutach - papryki i szalotki. Smaż 3 minuty, często mieszając, by składniki się nie przypaliły.
2. Chili oczyść z pestek, posiekaj. Mleko kokosowe wymieszaj z chili, dopraw pastą curry, sosem rybnym, cukrem i imbirem. Wlej do drobiu, zmniejsz ogień i duś, aż mięso będzie miękkie (ok. 15 minut). Wlej sok z limonki. Podgrzewaj, aż sos zredukuje się o połowę. Udekoruj bazylią i ew. kaffirem oraz chili.

Roladki paprykowe
Składniki
- 8 kotlecików z piersi kurczaka
- po 2 czerwone i żółte papryki
- ½ pęczka grubego szczypiorku
- 1 łyżka bułki tartej
- po ½ łyżeczki słodkiej papryki i czosnku granulowanego
- po szczypcie oregano i kurkumy
- 3 łyżki paprykowo-pomidorowej pasty ajwar lub pasty pomidorowej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- olej
Sposób przygotowania
1. Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój na długie paseczki. Szczypior umyj, odłóż 4 najdłuższe gałązki. Mięso delikatnie rozbij. Bułkę wymieszaj ze słodką papryką, czosnkiem, oregano i kurkumą. Posyp kotleciki. Na każdym ułóż po kilka pasków papryki, posyp pokrojonym szczypiorem. Zawiń mięso i zepnij wykałaczkami. Zraziki podsmaż na 2-3 łyżkach oleju, by się delikatnie zrumieniły.
2. Ajwar lub pastę pomidorową rozmieszaj z cukrem, szczyptą soli i pieprzu. Dolej szklankę wody i zalej zraziki. Wrzuć resztę papryki, listki i ziele. Duś na patelni pod przykryciem ok. 30 minut.
3. Zraziki wyjmij i każdy przewiąż 1/2 gałązki szczypiorku. Sos wymieszaj ze śmietaną. Polej mięso. Podawaj na obiad, np. z ryżem lub jako przystawkę - z bagietką.