Kurczak w cydrze
Soczysty i aromatyczny!

Składniki
- 1 kurczak, np. zagrodowy, o wadze ok. 1,5 kg
- 3 pomarańcze
- 1 cytryna
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1/3 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy
- 1/3 szkl. cydru
- 2 główki czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj dokładnie z wierzchu i od środka solą oraz pieprzem. Odstaw na 1-2 godz. 2. Pomarańcze i cytrynę sparz, wyszoruj. 2 pomarańcze obierz ze skórki i białych części. Podziel na cząstki. Cytrynę (ze skórką) potnij w ósemki. Do owoców dodaj imbir, tymianek i kumin, przemieszaj. Główki czosnku włóż na chwilę do wrzątku, wyjmij, przekrój w poprzek (nie dzieląc na ząbki i nie obierając). 3. Kurczaka nafaszeruj owocami i 2 połówkami główek czosnku. Posmaruj 1 łyż- ką masła, włóż do brytfanki. Sok z pomarańczy połącz z cydrem, polej mięso. Piecz ok. 1 godziny w 170 st. C. W tym czasie 1 pomarańczę potnij w plasterki, obsmaż na 1 łyż- ce masła z miodem. Ułóż na kurczaku, polej resztą masła, dołóż pozostały czosnek, piecz ok. 40 minut.