Reklama

Kurczak w cydrze

Soczysty i aromatyczny!

Czas przyrządzenia: 160 min
Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 1 kurczak, np. zagrodowy, o wadze ok. 1,5 kg
  • 3 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1/3 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1/3 szkl. cydru
  • 2 główki czosnku
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj dokładnie z wierzchu i od środka solą oraz pieprzem. Odstaw na 1-2 godz. 

2. Pomarańcze i cytrynę sparz, wyszoruj. 2 pomarańcze obierz ze skórki i białych części. Podziel na cząstki. Cytrynę (ze skórką) potnij w ósemki. Do owoców dodaj imbir, tymianek i kumin, przemieszaj. Główki czosnku włóż na chwilę do wrzątku, wyjmij, przekrój w poprzek (nie dzieląc na ząbki i nie obierając). 

3. Kurczaka nafaszeruj owocami i 2 połówkami główek czosnku. Posmaruj 1 łyż- ką masła, włóż do brytfanki. Sok z pomarańczy połącz z cydrem, polej mięso. Piecz ok. 1 godziny w 170 st. C. W tym czasie 1 pomarańczę potnij w plasterki, obsmaż na 1 łyż- ce masła z miodem. Ułóż na kurczaku, polej resztą masła, dołóż pozostały czosnek, piecz ok. 40 minut. 

Reklama
Naj
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy