Składniki na 4 porcje: - 4 dag suszonych prawdziwków, - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, - 200 ml mleka, - 40 dag piersi kurczaka, - 4 białka, - sól, pieprz,- 4 łyżeczki mąki, - 8 dag płatków migdałów Przygotowanie: Prawdziwki namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie (ok. 30 minut). Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 4 równe porcje. Do głębokiego talerza wlać białka, roztrzepać z solą i pieprzem. Porcje kurczaka panierować kolejno w mące, białkach i płatkach migdałów (kotlety nabiorą ciekawego smaku, jeśli do panierowania użyjemy razowej mąki). Teflonową patelnię posmarować olejem (najlepiej za pomocą pędzelka). Na rozgrzany tłuszcz włożyć kurczaka, obsmażyć na złoto z obu stron. Przełożyć do żaroodpornej formy, wstawić na 15 minut do ciepłego piekarnika (150 st. C), aby "doszedł". Przygotować sos: mąkę ziemniaczaną rozprowadzić niewielką ilością wody, w której moczyły się grzyby. Prawdziwki osączyć, pokroić. Zalać mlekiem, zagotować, zagęścić rozrobioną mąką. Doprawić solą i pieprzem. Porcje kurczaka polać sosem. Podawać z makaronem i gotowanymi brokułami. Jedna porcja zawiera: ok. 400 kcal Czas przygotowania: ok. 30 minut