Kurczak w ostrej marynacie
Aż piecze w język!
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
Do marynaty:
- 2 pomarańcze
- 5-cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki ostrego curry
- mała szczypta suszonego lubczyku
- sól, mielony kolorowy pieprz
- liście sałaty do dekoracji
Przygotowanie:
Mięso kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój w grubą kostkę. Włóż do miseczki.
Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha i potnij na cząstki. Oddziel miąższ od skórki, wyciśnij z niego sok. Skórki zachowaj. Imbir obierz, drobno zetrzyj na tarce albo zeskrob łyżeczką do herbaty.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, potnij w cienkie paseczki. Olej wymieszaj z sokiem pomarańczowym. Dodaj imbir, czosnek i chili. Wsyp curry, lubczyk, dopraw solą i pieprzem.
Mięso w miseczce polej przygotowaną marynatą, przykryj talerzykiem albo folią. Wstaw do lodówki na około 60 min.
Następnie kawałeczki kurczaka wyjmij z marynaty. Mięso ułóż w naczyniu do gotowania na parze (w tzw. parowarze), dokładnie przykryj i gotuj około 30 minut.