Reklama

Reklama

Kurczak w ostrej marynacie

Aż piecze w język!

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka

Reklama

Do marynaty:

  • 2 pomarańcze
  • 5-cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki ostrego curry
  • mała szczypta suszonego lubczyku
  • sól, mielony kolorowy pieprz
  • liście sałaty do dekoracji

Przygotowanie:

Mięso kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój w grubą kostkę. Włóż do miseczki.

Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha i potnij na cząstki. Oddziel miąższ od skórki, wyciśnij z niego sok. Skórki zachowaj. Imbir obierz, drobno zetrzyj na tarce albo zeskrob łyżeczką do herbaty.

Czosnek przeciśnij przez praskę. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, potnij w cienkie paseczki. Olej wymieszaj z sokiem pomarańczowym. Dodaj imbir, czosnek i chili. Wsyp curry, lubczyk, dopraw solą i pieprzem.

Mięso w miseczce polej przygotowaną marynatą, przykryj talerzykiem albo folią. Wstaw do lodówki na około 60 min.

Następnie kawałeczki kurczaka wyjmij z marynaty. Mięso ułóż w naczyniu do gotowania na parze (w tzw. parowarze), dokładnie przykryj i gotuj około 30 minut.


Dowiedz się więcej na temat: kurczak | czosnek | kurczaki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje