Kurczak w papilotach z komosą i owocami
Mięso i owoce - któż z nas tego nie lubi? Dodatkowo, upieczone w pergaminowych papilotach jest soczyste i aromatyczne.
Komosa ryżowa, czyli quinoa zyskuje coraz bardziej na popularności. Zawarte w ziarnach quinoa składniki to przede wszystkim witaminy z grupy B takie jak B1, B2, B3 i B6. Dodatkowo występują również witaminy A i E, zwane witaminami młodości. Oprócz tego komosa ryżowa jest bardzo dobrym źródłem białka i dlatego jest stosowana jako zamiennik białek mięsnych. W 100 gramach ziaren komosy znajdują się ponad 4 gramy białka. Główną składową komosy są jednak węglowodany.
Chcąc zachwycić gości, można przyrządzić papiloty z kurczakiem. To łatwe do zrobienia danie, podawane z komosą i owocami zachwyci mieszanką smaków kiwi, cytryn, granatów i kurkumy.
Do przygotowania potrawy potrzebujemy: 4 filety z kurczaka, 2 żółte kiwi, 2 zielone kiwi, cytrynę, pół granatu, pęczek pietruszki, 600 g komosy ryżowej, małą garść porzeczek, torebkę zielonej herbaty, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę mielonej kurkumy, sól, pieprz mielony.
Gotujemy komosę w garnku z wrzącą, osoloną wodą, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Umieszczamy filety z kurczaka na środku arkusza papieru do pieczenia. Smarujemy mięso połową oliwy z oliwek i obsypujemy kurkumą. Delikatnie kroimy cytrynę i dekorujemy kurczaka tymi plastrami. Składamy arkusz papieru do pieczenia tak, aby, aby schować załomek pod kotletem. Umieszczamy nasze papiloty w naczyniu do zapiekania i pieczemy przez 20 minut.
W tym czasie obieramy kiwi i kroimy je w małą kostkę. Zbieramy nasiona granatu, siekamy natkę pietruszki. Wkładamy winogrona do gorącej zielonej herbaty.
Ugotowaną komosę odcedzamy i przekładamy do dużego naczynia. Mieszamy z pozostałą oliwą z oliwek i dodajemy odsączone owoce, także wyjęte z herbaty winogrona. Dodajemy posiekaną pietruszkę i dobrze mieszamy. Kurczaka kładziemy na talerz razem z pergaminem. (PAP Life)