Kurczak w pomidorach
Proste danie we włoskim stylu.
Składniki:
● kurczak z rożna
● 4 duże pomidory, najlepiej malinowe
● 4 łyżki gęstego przecieru ze świeżych pomidorów
● 2 gałązki pomidorków koktajlowych
● średnia cebula
● 2 szalotki
● 4 ząbki czosnku
● sól, pieprz, zioła prowansalskie
● 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Kurczaka podziel na części, ułóż w żaroodpornej formie. Cebulę obierz, pokrój w piórka, szalotki posiekaj, a pomidory umyj i pokrój na kawałki.
Dodaj do kurczaka wraz z nieobranymi ząbkami czosnku oraz przecierem pomidorowym (możesz go rozprowadzić w niewielkiej ilości wody lub bulionu drobiowego).
Oprósz solą, pieprzem oraz ziołami, obłóż gałązkami pomidorków koktajlowych.
Wszystko skrop oliwą i piecz przez około 25 min w temperaturze 210°C, podlewając obficie wytwarzającym się sosem.