Kurczak w pomidorach z ciecierzycą

Sycące, pełnowartościowe danie.

Składniki

  • 1 puszka gotowanej ciecierzycy (np. marki Jasmeen)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone i doprawione solą oraz pieprzem kawałki kurczaka, które chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy do cebuli i kurczaka krojone pomidory z puszki i przyprawy. Całość dusimy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odcedzamy cieciorkę, zostawiając zalewę. Dorzucamy cieciorkę do sosu z mięsem, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli sos okaże się za gęsty można go rozcieńczyć pozostawioną zalewą. Przed podaniem danie można posypać świeżymi ziołami.

Reklama

Smacznego !

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje