Kurczak w ziołach z warzywami
Aromatyczny i soczysty.

Składniki
- 30 g masła
- łyżeczka dowolnych ziół
- cały kurczak, ok. 1 i 1/2 kg
- 1/2 kg młodych buraczków
- 1/2 kg młodej marchewki
- 2 łyżki oliwy
- czerwona pomarańcza
- 1/2 szklanki listków mięty
- 100 g sera typu feta
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj masło z ziołami. Natrzyj nim kurczaka. Ułóż mięso w dużej formie do pieczenia. Buraczki natrzyj połową oliwy i ułóż obok. 2. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Polej mięso sosem z pieczenia, dodaj natarte resztą oliwy marchewki. Piecz jeszcze 30 minut. 3. Wyjmij danie z piekarnika, przykryj folią na 10 minut. Podawaj z plastrami pomarańczy, listkami mięty i fetą.