Reklama

Reklama

Kurczak w ziołach z warzywami

Aromatyczny i soczysty.

Składniki

  • 30 g masła
  • łyżeczka dowolnych ziół
  • cały kurczak, ok. 1 i 1/2 kg
  • 1/2 kg młodych buraczków
  • 1/2 kg młodej marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • czerwona pomarańcza
  • 1/2 szklanki listków mięty
  • 100 g sera typu feta

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj masło z ziołami. Natrzyj nim kurczaka. Ułóż mięso w dużej formie do pieczenia. Buraczki natrzyj połową oliwy i ułóż obok. 

2. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Polej mięso sosem z pieczenia, dodaj natarte resztą oliwy marchewki. Piecz jeszcze 30 minut. 

3. Wyjmij danie z piekarnika, przykryj folią na 10 minut. Podawaj z plastrami pomarańczy, listkami mięty i fetą. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje