Kurczak, wino i...
Udka z kurczaka w sosie z białego wina. Przepis przesłała Kasiax.
Składniki:
10 podudzi z kurczaka
1,5 - 2 szklanki białego wina
1 szklanka rosołu
4 ząbki czosnku
2 cebule pokrojone w ósemki
6 łyżek oliwy
listek laurowy, sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Obciąć końcówki kości podudzi i zsunąć skórę na mięso, odsłaniając kość. Natrzeć kurczaka solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć czosnek i cebulę. Kiedy się zeszklą i lekko zrumienią, wyjąć z oliwy.
Na aromatyzowanej w ten sposób oliwie zrumienić kurczaka. Kiedy będzie zrumieniony, zalać go winem, rosołem, dodać odłożony wcześniej czosnek, cebulę i listek laurowy. Gotować na dużym ogniu, bez pokrywki, by sos mocno się zredukował, a mięso kurczaka zmiękło, ale się nie rozpadło. Pod koniec dodać posiekaną nać pietruszki. Podawać na ciepło lub na zimno.