Kurczak, wino i...

Udka z kurczaka w sosie z białego wina. Przepis przesłała Kasiax.

Składniki:

10 podudzi z kurczaka

1,5 - 2 szklanki białego wina

1 szklanka rosołu

4 ząbki czosnku

2 cebule pokrojone w ósemki

6 łyżek oliwy

listek laurowy, sól, pieprz

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Obciąć końcówki kości podudzi i zsunąć skórę na mięso, odsłaniając kość. Natrzeć kurczaka solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć czosnek i cebulę. Kiedy się zeszklą i lekko zrumienią, wyjąć z oliwy.

Na aromatyzowanej w ten sposób oliwie zrumienić kurczaka. Kiedy będzie zrumieniony, zalać go winem, rosołem, dodać odłożony wcześniej czosnek, cebulę i listek laurowy. Gotować na dużym ogniu, bez pokrywki, by sos mocno się zredukował, a mięso kurczaka zmiękło, ale się nie rozpadło. Pod koniec dodać posiekaną nać pietruszki. Podawać na ciepło lub na zimno.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas