Kurczak z jabłkami i porzeczkowym sosem
Na pewno Twoi bliscy lubią potrawy z drobiu. Zrobisz im wielką przyjemność, gdy przygotujesz oryginalne danie, jakiego jeszcze nigdy nie jedli.

Składniki
- Mięso:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 2 jabłka
- gałązka rozmarynu do dekoracji mięsa
- Marynata:
- łyżka majeranku
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta suszonego rozmarynu
- szczypta papryki
- chilli
- sól
- pieprz grubo mielony
- Sos:
- 20 dag mrożonych lub świeżych czerwonych porzeczek
- łyżka masła
- łyżka cukru
- laska
- cynamonu
- anyż gwiaździsty
4 osób
Sposób przygotowania
1. Przyprawy do marynaty rozetrzyj w moździerzu. Posyp nimi kurczaka i piecz w temp. 200°C przez 50 minut. 30 minut przed końcem pieczenia dołóż przekrojone na pół jabłka. 2. Cukier wsyp do rondelka, podgrzej i lekko skarmelizuj, mieszając. Wsyp porzeczki, podgrzej, aż puszczą sok. Dodaj masło, cynamon i anyż. Duś, aż sos będzie gotowy.