Reklama

Reklama

Kurczak z jabłkami i porzeczkowym sosem

Na pewno Twoi bliscy lubią potrawy z drobiu. Zrobisz im wielką przyjemność, gdy przygotujesz oryginalne danie, jakiego jeszcze nigdy nie jedli.

Czas przyrządzenia: ok. 1 godziny
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • Mięso:
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 2 jabłka
  • gałązka rozmarynu do dekoracji mięsa
  • Marynata:
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • szczypta papryki
  • chilli
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • Sos:
  • 20 dag mrożonych lub świeżych czerwonych porzeczek
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • laska
  • cynamonu
  • anyż gwiaździsty

Sposób przygotowania

1. Przyprawy do marynaty rozetrzyj w moździerzu. Posyp nimi kurczaka i piecz w temp. 200°C przez 50 minut. 30 minut przed końcem pieczenia dołóż przekrojone na pół jabłka. 

2. Cukier wsyp do rondelka, podgrzej i lekko skarmelizuj, mieszając. Wsyp porzeczki, podgrzej, aż puszczą sok. Dodaj masło, cynamon i anyż. Duś, aż sos będzie gotowy.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy