Składniki na 6 porcji: - duży kurczak, - szklanka ryżu, - cebula, seler, - 5 dag rodzynek i migdałów, - 3 łyżki oleju, - po łyżeczce świeżego startego imbiru, skórki cytrynowej i pomarańczowej, - sól, pieprz, - szczypta szafranu, - czosnek. Przygotowanie: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć i natrzeć w środku przekrojonym ząbkiem czosnku. Cebulę i seler obrać i posiekać na niewielkie kawałki. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z selerem, a następnie dodać opłukany ryż. Chwilę smażyć razem na dość ostrym ogniu, następnie zalać 2 szklankami wrzącej wody. Dodać szczyptę szafranu, soli oraz pieprzu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Zdjąć z ognia i starannie wymieszać z imbirem, skórką cytrynową i pomarańczową. Do farszu dodać sparzone, obrane i posiekane migdały oraz rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Farszem napełnić kurczaka, otwór spiąć specjalnym szpikulcem albo zaszyć. Ułożyć go w brytfannie, podlać wodą, włożyć naczynie z kurczakiem do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewać kurczaka sosem z pieczenia, aby był soczysty. 1 porcja - 375 kcal Czas przygotowania: 60 minut