Kurczak z orzechami - przysłała jtd
pierś z kurczaka; imbir; 2 łyżki oleju, 1 łyżka smalcu, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżek sosu sojowego, troszkę wódki, orzechy
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obtaczać w mielonym imbirze, wrzucić na rozgrzany olej (niewiele - ze dwie łyżki). Wrzucić do tego orzechy (włoskie, pekany lub laskowe). Gdy mięsko zbieleje, zlać na durszlak (ważne, by odcedzić sos, bo psuje potem smak). Rozpuścić na patelni smalec, wsypać do tego cukier i mieszać aż się rozpuści. Wlać sos sojowy, dodać troszkę wódki, by zawrzało. Następnie wrzucić kurczaka z orzechami, mieszać aż wszystko nabierze ładnej, brązowej barwy. Podawać z ryżem na sypko.