Kurczak z owocami
Sezam utłucz w moździerzu, połącz z miodem i oliwą.

Składniki
- po 3 garście listków botwinki i rukoli
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- 4 plasterki świeżego ananasa
- 1/3 szkl. obranych białych porzeczek
- 1/3 szkl. pokruszonego sera bałkańskiego
- 1 pierś kurczaka
- 2 plastry szynki wędzonej
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka sezamu;
na sos:
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka konfitury porzeczkowej
- szczypta rozmarynu
4/5
Sposób przygotowania:
1. Sezam utłucz w moździerzu, połącz z miodem i oliwą. Kurczaka posól, natrzyj przygotowaną marynatą. Owiń szynką, włóż do żaroodpornej formy, przykryj, odstaw na 30 minut. Następnie piecz 40-50 minut w 180°C, polewając powstałym sosem.
2. Botwinkę, rukolę i listki natki umyj, osusz. Ananas pokrój na kosteczkę, umyj porzeczki. Składniki sosu zmiksuj.
3. Upieczone mięso ostudź i pokrój ukośnie na grubsze plastry. Na głębokie talerze nałóż po porcji wymieszanej zieleniny, kurczaka, ananasa. Posyp porzeczkami i pokruszonym serem. Polej sosem.
Zamiast ananasa: Smaku doda sałatce dodatek drobno pokrojonej dynii w słodko-kwaśnej marynacie!