Kurczak z warzywami
Świąteczny obiad z piekarnika

Składniki
- kurczak (1,5-2 kg)
- po łyżce suszonego tymianku i oregano
- cytryna
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 kg warzyw (ziemniaki, marchewki, szalotki, pietruszki)
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz oregano. Do środka włóż pokrojoną na ćwiartki cytrynę i rozmaryn. Obrany czosnek pokrój w plasterki, umieść pomiędzy skórą kurczaka a mięsem (zrób nacięcia).2. Warzywa obierz, pokrój. Ułóż na blasze, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Na warzywach połóż kurczaka. Piecz 20 min w 180 st. C. Obróć kurczaka na bok, po kolejnych 20 min na drugi bok, a na koniec piersiami do góry