Reklama

Reklama

Kurczak z warzywami

Świąteczny obiad z piekarnika

Składniki

  • kurczak (1,5-2 kg)
  • po łyżce suszonego tymianku i oregano
  • cytryna
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 kg warzyw (ziemniaki, marchewki, szalotki, pietruszki)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz oregano. Do środka włóż pokrojoną na ćwiartki cytrynę i rozmaryn. Obrany czosnek pokrój w plasterki, umieść pomiędzy skórą kurczaka a mięsem (zrób nacięcia).

2. Warzywa obierz, pokrój. Ułóż na blasze, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Na warzywach połóż kurczaka. Piecz 20 min w 180 st. C. Obróć kurczaka na bok, po kolejnych 20 min na drugi bok, a na koniec piersiami do góry

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje