Kurczak ze szparagami
Sezon na szparagi trwa.

Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka,
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, cebulę i natkę pietruszki posiekać. Szparagi obrać, obciąć brzydkie końcówki i ugotować: wodę doprowadzić do wrzenia, posolić, wsypać cukier, wycisnąć sok z cytryny, wyciśniętą skórkę także wrzucić do wrzątku. Ostrożnie włożyć szparagi i gotować ok. 7-10 min. Z wywaru wyjąć szparagi i cytrynę, dodać obierki ze szparag i obcięte końcówki, gotować do uzyskania ok. 1 lt. mocnego wywaru. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojonego kurczaka i przesmażyć na złoty kolor, zalać winem, dodać do zredukowanego wywaru. Gotować ok. 10 min., po tym czasie zabielić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Gotować 5 minut, dodać pokrojone szparagi i natkę pietruszki, zagotować i podawać z liśćmi sałaty. Czas przygotowania 1 h. 30 min. Przepis na 4 osoby. Koszt jednej porcji 4,5 zl.