Kurczak ze szparagami

Sezon na szparagi trwa.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 0,5 kg piersi z kurczaka,
- 1/2 pęczka szparagów,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju,
- kilka liści sałaty,
- 1/2 cytryny,
- 200 ml. śmietany 30 proc.,
- 1 łyżka mąki,
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, cebulę i natkę pietruszki posiekać. Szparagi obrać, obciąć brzydkie końcówki i ugotować: wodę doprowadzić do wrzenia, posolić, wsypać cukier, wycisnąć sok z cytryny, wyciśniętą skórkę także wrzucić do wrzątku. Ostrożnie włożyć szparagi i gotować ok. 7-10 min. Z wywaru wyjąć szparagi i cytrynę, dodać obierki ze szparag i obcięte końcówki, gotować do uzyskania ok. 1 lt. mocnego wywaru. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojonego kurczaka i przesmażyć na złoty kolor, zalać winem, dodać do zredukowanego wywaru. Gotować ok. 10 min., po tym czasie zabielić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Gotować 5 minut, dodać pokrojone szparagi i natkę pietruszki, zagotować i podawać z liśćmi sałaty. Czas przygotowania 1 h. 30 min. Przepis na 4 osoby. Koszt jednej porcji 4,5 zl.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas