Kurki duszone w śmietanie

Podane z makaronem lub pieczywem może stanowić danie obiadowe.

Duszone kurki są przepyszne
Duszone kurki są przepyszne123RF/PICSEL

Kurki bardzo dokładnie oczyścić i opłukać zmieniając często wodę. Większe grzyby pokroić, mniejsze zostawić w całości.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulkę (nie rumienić!). Dodać kurki, podsmażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, posolić i przykryć.

Po ok. 15 minutach duszenia powinny puścić sok. Dodać wtedy śmietanę i dusić dalej pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż grzyby będą zupełnie miękkie. Doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki. Udekorować rozmarynem.

Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami Interia.tv
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas