Kurki w jajkach
Z wakacyjnego menu.
- 0,4 kg kurek,
- 3/4 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 1 szkl. wybitych jajek,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki zielonego groszku,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- kilka listków sałaty
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone, umyte i osuszone grzyby (jeśli są duże pokroić), przesmażyć 15 min., przyprawić delikatnie. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozmrożony groszek sparzyć w osolonym wrzątku. Długą foremkę keksową wyłożyć folią spożywczą. Wlać śmietanę wymieszaną z grzybami i groszkiem. Piec w kąpieli wodnej w nagrzanym do 200 o st. piekarniku przez ok. 20 min. (do ścięcia jajek). Podawać z rukolą. Czas przygotowania 1 h 30 min. Przepis na 10 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!