Kurki w winie
Po grzybobraniu.
- 1 kg kurek,
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 1/2 szklanki octu 6 proc.,
- 1/2 szklanki octu,
- kawałek cynamonu,
- 5-6 goździków,
- 2 liście laurowe, po 4-6 ziaren ziela ang. i białej gorczycy,
- 1,5 łyżki cukru, łyżka soli
Przygotowanie:
Wodę zagotować z przyprawami, solą i cukrem, przykryć, gotować 5-7 minut, wlać wino i ocet, ponownie zagotować, przestudzić. Kurki dokładnie umyć, przelać na sitku wrzątkiem, wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować 20 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, osaczyć. Przełożyć do słoiczków, zalać marynatą, szczelnie zamknąć, zapasteryzować.