Składniki na 4 porcje: - 2 kuropatwy, - sól, - świeżo zmielony pieprz, - 10 plastrów bekonu, - 300 ml bulionu warzywnego, - 570 g małych marchewek, - 150 g szalotek, - pęczek tymianku, - pół pęczka zielonej pietruszki, - 60 g masła lub margaryny, - łyżka cukru Przygotowanie: Kuropatwy natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Obłożyć plastrami bekonu, związać nóżki. Ułożyć w brytfannie, wlać bulion. Piec w temp. 200 st. przez ok. 50 minut. W tym czasie obrać marchewki (zostawić trochę natki), obrać szalotki i pokroić je w cząstki. 40 g tłuszczu zagotować z listkami tymianku. Po ok. 30 minutach pieczenia zdjąć plastry bekonu, a kuropatwy posmarować masłem tymiankowym. Szalotki i marchewki ułożyć obok, w bulione. Kuropatwy piec jeszcze 15-20 minut, od czasu do czasu smarując masłem tymiankowym. Pozostały tłuszcz roztopić, dodać cukier i warzywa (bez bulionu) i skarmelizować. Bekon pokroić i razem z bulionem dodać do warzyw. Kuropatwy dekorować pietruszką podawać z warzywami. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 3820 kJ/912 kcal