Kuskus z sosem pomidorowym

To jest danie dla niecierpliwych.

Kuskus z sosem
Kuskus z sosem123RF/PICSEL

Przygotowanie

Cebule obierz z łupin i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jedną cebulę podsmaż na dużej i głębokiej patelni na łyżce oleju, dopraw łyżeczką vegety. Wsyp suchy kuskus. Chwilę smaż razem, po czym zalej wszystko wrzątkiem (woda powinna sięgać ponad powierzchnię kuskusu). Przykryj i odstaw na 5-7 min.

Na drugiej patelni zeszklij pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso mielone i smaż je, od czasu do czasu mieszając. Po 10 min dołóż pokrojoną w paski paprykę, dodaj rozdrobnione pomidory z puszki z zalewą. Duś wszystko razem bez przykrycia, aż odparuje część płynu i sos stanie się gęsty. Dopraw solą, pieprzem, pozostałą vegetą oraz ziołami prowansalskimi. Kuskus połącz z posiekaną natką.

Wyłóż na półmisek, formując wieniec, na środku wieńca wyłóż sos. Udekoruj natką i od razu podawaj.

Jak zrobić sałatkę z kaszą kuskus i tuńczykiemInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas