Kutia orkiszowa
Kutia orkiszowa to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny oraz klementynek sprawi, że będzie ona orzeźwiająca i niezwykle soczysta.
Składniki:
- 1 szklanka oczyszczonego ziarna orkiszu
- 150 g masy makowej np. Bakalland
- 150 g żurawiny suszonej np. Bakalland
- 150 ml mleka
- 100 g płatków migdałów np. Bakalland
- 100 g orzechów włoskich Chandler np. Bakalland, 3 sztuki klementynek
Przygotowanie:
1. Masę makową, orzechy włoskie i żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Ziarna orkiszu płuczemy, zalewamy zimną, lekko osoloną wodą i gotujemy około 2 godziny, uważając na to, aby nie zabrakło wody w garnku. Od czasu do czasu mieszamy. Orkisz odcedzamy i łączymy z przygotowaną masą makową.
2. Klementynki obieramy i mieszamy z kutią. Podawać można na ciepło lub na zimno. Ozdabiamy połówkami orzechów oraz płatkami migdałowymi.