Kutia orkiszowa

Kutia orkiszowa to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny oraz klementynek sprawi, że będzie ona orzeźwiająca i niezwykle soczysta.

Kutia orkiszowa z orzechami i migdałami
Kutia orkiszowa z orzechami i migdałami materiały prasowe

Składniki:

  • 1 szklanka oczyszczonego ziarna orkiszu
  • 150 g masy makowej np. Bakalland
  • 150 g żurawiny suszonej np. Bakalland
  • 150 ml mleka
  • 100 g płatków migdałów np. Bakalland
  • 100 g orzechów włoskich Chandler np. Bakalland, 3 sztuki klementynek

Przygotowanie:

1. Masę makową, orzechy włoskie i żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Ziarna orkiszu płuczemy, zalewamy zimną, lekko osoloną wodą i gotujemy około 2 godziny, uważając na to, aby nie zabrakło wody w garnku. Od czasu do czasu mieszamy. Orkisz odcedzamy i łączymy z przygotowaną masą makową.

2. Klementynki obieramy i mieszamy z kutią. Podawać można na ciepło lub na zimno. Ozdabiamy połówkami orzechów oraz płatkami migdałowymi.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas