Kwas buraczany z kapustą
Rewelacyjnie działa na jelita

Składniki
- 250 g kapusty pokrojonej w grube kawałki
- 2 średniej wielkości buraki (dobrze umyte i nieobrane) pokrojone w grube kawałki
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 łyżka nierafinowanej soli kamiennej lub morskiej (bez antyzbrylacza)
- 1/4 szklanki soku z kiszonej kapusty (naturalnego, dobrej jakości)
- woda (z butelki lub przegotowana)
- 3-litrowy słoik
Sposób przygotowania
Na dnie słoika układamy kapustę. Wkładamy pokrojone buraki, przyprawy i czosnek. Dodajemy sól, sok z kiszonej kapusty i wlewamy wodę do pełna (tak aby warzywa były przykryte warstwą wody). Nakładamy ściereczkę i uszczelniamy ją gumką. Zostawiamy zakwas na 3-4 dni. Zlewamy do butelki lub słoika i trzymamy w chłodnym miejscu.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowa tarczyca" , K. i M. Szaciłło.