Reklama

Reklama

Kwas buraczany z kapustą

Rewelacyjnie działa na jelita

Składniki

  • 250 g kapusty pokrojonej w grube kawałki
  • 2 średniej wielkości buraki (dobrze umyte i nieobrane) pokrojone w grube kawałki
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka nierafinowanej soli kamiennej lub morskiej (bez antyzbrylacza)
  • 1/4 szklanki soku z kiszonej kapusty (naturalnego, dobrej jakości)
  • woda (z butelki lub przegotowana)
  • 3-litrowy słoik

Sposób przygotowania

Na dnie słoika układamy kapustę. Wkładamy pokrojone buraki, przyprawy i czosnek. Dodajemy sól, sok z kiszonej kapusty i wlewamy wodę do pełna (tak aby warzywa były przykryte warstwą wody). Nakładamy ściereczkę i uszczelniamy ją gumką. Zostawiamy zakwas na 3-4 dni. Zlewamy do butelki lub słoika i trzymamy w chłodnym miejscu.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowa tarczyca" , K. i M. Szaciłło.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje