Reklama

Reklama

Kwaszone soki warzywne - nie tylko gaszą pragnienie

Napoje z buraka ćwikłowego, z buraka i selera, z kapusty i marchwi, z ogórka czy z samego selera są tym, czym polscy producenci żywności ekologicznej szczycą się szczególnie. Takie soki mają wyjątkową wartość odżywczą. Na czym polega ich wyjątkowość?

- Proces kwaszenia stabilizuje witaminę C i prowitaminę A. Do tego wstępna obróbka surowca nie pozbawia go cennych właściwości odżywczych - Paweł Krajmas, prezes Ogólnopolskiego Stworzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "Polska Ekologia".

Reklama

 - Buraki, zwłaszcza ekologiczne, dają rzecz wielce cenną - zawierają znaczne ilości antocyjanów, 'wymiatających' z organizmu człowieka wolne rodniki. Obfitują też w takie składniki jak: żelazo, wapń, magnez, czy potas. Lekarze dodają: sok z buraków to środek krwiotwórczy, który pomaga w zapobieganiu anemii. Jest więc zalecany osobom osłabionym i rekonwalescentom. Idealny do profilaktycznego wzmacniania organizmu i chronienia przed infekcjami i cywilizacyjnymi zagrożeniami zdrowia - wyjaśnia Krajmas.

Na Kujawach sok z buraków znany był jako "kulis" - napój powstały po odcedzeniu buraków kiszonych. Gaszono nim pragnienie i traktowano jako dobrą kurację uzdrawiania wątroby.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje