Labneh - ser jak kremowe lody
Delikatny ser o maślanej konsystencji, przypominający lody kremowe, określany jako labneh, jest specjalnością Dominiki Wójciak, laureatki III edycji "MasterChefa". Mistrzyni kulinariów przygotowuje go z domowego jogurtu.
"Gdy jestem w rodzinnej Sieniawie pod Nowym Targiem, biorę mleko od babci albo mamy mojej przyjaciółki i w Krakowie urządzam sobie domową mleczarnię. Przetwarzam je, sięgając po najprostsze sposoby, które poznałam. Robię śmietanę, masło, jogurt i ser, itd." - opowiada Dominika Wójciak, zwyciężczyni ostatniej edycji "MasterChefa". Z tych produktów wyczarowuje kolejne przysmaki. Na przykład z jogurtu przyrządza labneh, ser wywodzący się krajów Bliskiego Wschodu.
W swojej książce "Kulinarne opowieści" wyjaśnia, jak go zrobić: "Jogurt wymieszaj z solą i przelej na sito wyłożone czterokrotnie złożoną gazą, płótnem lub tetrową pieluszką. Sito ustaw nad głębokim garnkiem, a rogi tkaniny zwiąż. Odciekający jogurt przełóż do lodówki. Kremowy serek jest gotowy po około 24 godzinach. Jeśli chcesz uzyskać ser o bardziej zbitej strukturze, przełóż go na czystą tkaninę i zostaw na sicie kolejną dobę". Z jednego litra jogurtu otrzymamy około 250 g sera. "Najpyszniejszego sera, jaki można sobie wyobrazić" - podkreśla.