Landrynkowa fantazja

W sam raz do kawy!

Ciasto z limonką
Ciasto z limonką123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Umyj i osusz maliny. Podgrzej 1/2 szkl. herbaty. Wrzuć do niej landrynki oraz połamaną czekoladę i podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szkl. mleka. Resztę mleka zagotuj. Wlej budyń i energicznie mieszając, gotuj do zgęstnienia. 

2. Ciągle gotując, wąskim strumieniem dolej do budyniu syrop miętowy. Dokładnie zmiksuj. Zdejmij garnek z ognia i przykryj go folią - dzięki temu na wierzchu nie powstanie gruba skórka. Odstaw do całkowitego ostygnięcia. 

3. W gorącej herbacie rozpuść żelatynę. Masło utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj po łyżce zimnego budyniu. Po dodaniu całego budyniu, krótko zmiksuj krem, wlewając ostudzoną żelatynę. 

4. Tortownicę wyłóż podwójną warstwą folii spożywczej. Przełóż masę miętową. Wyrównaj wierzch i od razu powkładaj przygotowane maliny. Tortownicę wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Udekoruj miętą. Deser pokrój nożem zanurzanym we wrzątku.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas