Lane naleśniki - palce lizać!
Funnel cake to pyszna alternatywa dla klasycznych naleśników. Amerykanie za nimi szaleją. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podaj je na obiad lub deser, a rodzina będzie zachwycona!
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki podstawowe wymieszaj aż do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej masy. Możesz w tym celu użyć miksera lub kuchennej rózgi.
Przygotuj lejek kuchenny albo pustą butelkę po wodzie mineralnej z wyciętym w zakrętce otworem o średnicy około 0,5 cm. Jeśli zdecydujesz się skorzystać z butelki - wlej do niej ciasto i zakręć.
Do wysokiej patelni o średnicy około 20 cm wlej 3 cm oleju. Postaw na palniku i poczekaj aż tłuszcz dobrze się nagrzeje.
Przechylając butelkę lub lejek, wylewaj ciasto na rozgrzany olej. Rób to ruchem spiralnym - od zewnątrz do środka, tworząc jednocześnie esy-floresy. Odległości pomiędzy spiralami nie powinny być zbyt duże.
Smaż na brązowy kolor z obu stron. Po wyjęciu odłóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem, dodaj owoce, twarożek lub bitą śmietaną - wedle upodobań.