Lane naleśniki - palce lizać!
Funnel cake to pyszna alternatywa dla klasycznych naleśników. Amerykanie za nimi szaleją. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podaj je na obiad lub deser, a rodzina będzie zachwycona!

Składniki
- podstawowe:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (może być gazowana)
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- łyżka proszku do pieczenia
- sól
- 1/2 op. cukru wanilinowego
- 1/2 kieliszka wódki - alkohol sprawi, że ciasto wchłonie mniej tłuszczu
- dodatki do wyboru:
- owoce
- twarożek lub bita śmietana
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki podstawowe wymieszaj aż do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej masy. Możesz w tym celu użyć miksera lub kuchennej rózgi.Przygotuj lejek kuchenny albo pustą butelkę po wodzie mineralnej z wyciętym w zakrętce otworem o średnicy około 0,5 cm. Jeśli zdecydujesz się skorzystać z butelki - wlej do niej ciasto i zakręć.Do wysokiej patelni o średnicy około 20 cm wlej 3 cm oleju. Postaw na palniku i poczekaj aż tłuszcz dobrze się nagrzeje.
Przechylając butelkę lub lejek, wylewaj ciasto na rozgrzany olej. Rób to ruchem spiralnym - od zewnątrz do środka, tworząc jednocześnie esy-floresy. Odległości pomiędzy spiralami nie powinny być zbyt duże.
Smaż na brązowy kolor z obu stron. Po wyjęciu odłóż na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem, dodaj owoce, twarożek lub bitą śmietaną - wedle upodobań.