Langosz. Węgierski placek

Węgierski placek z serem i śmietaną, to nic innego jak ciasto na pizzę smażone w głębokim oleju. Wystarczą trzy składniki, by osiągnąć idealną chrupkość langosza.

Tradycyjna, węgierska potrawa świetnie sprawdzi się w każdym domu
Tradycyjna, węgierska potrawa świetnie sprawdzi się w każdym domu123RF/PICSEL

Z mąki (najlepiej 650 lub specjalnie dedykowanej pod pizzę), mleka i drożdży przygotuj ciasto jak na pizzę.

Gdy wyrośnie, formuj placki o średnicy 30 centymetrów i wrzucaj je na głęboki, rozgrzany tłuszcz.

Gdy placki będą złote i chrupiące, wyjmij je delikatnie, odsącz z nadmiaru tłuszczu i posmaruj śmietaną zmieszaną z czosnkiem. Całość posyp tartym serem żółtym.

***

Zobacz także:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy programTUTAJ>>>

"Ewa gotuje": Indyk jak burger z batatemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas