Lasagne
Prezentujemy przepis na doskonałą lasagne dla całej rodziny.
Składniki:
- 6 dużych płatów makaronu Lasagne
- 400 g mielonej wołowiny
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża puszka pomidorów bez skórki
- 100 ml soku pomidorowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- 250 g sera mozzarella do zapiekania
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron w dużej ilości lekko osolonego wrzątku przez 2 minuty, potem płuczemy go zimną wodą, odcedzamy dokładnie i odstawiamy.
Cebulę należy obrać i posiekać, czosnek zmiażdżyć i podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju razem z cebulą. Dodać posiekane pomidory wraz z zalewą oraz sok pomidorowy. Dusić aż sos przybierze konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso podsmażyć i dodać do sosu. Dusić jeszcze 15 minut, aż sos zgęstnieje. Masło roztopić i rozetrzeć z mąką aż do uzyskania jednolitej masy. Dolać mleko cały czas mieszając. Dodać do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Formę wysmarować tłuszczem, na dno nalać białego sosu, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, przykryć sosem pomidorowym i białym.
Powtarzać aż do wykończenia makaronu tak aby górze znalazł się makaron przykryty cienką warstwą białego sosu. N na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry ser. Lasagne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut, po czym odkryć i zapiekać jeszcze przez ok. 5 minut aż ser będzie zrumieniony. Można podawać posypane natką pietruszki.