Reklama

Reklama

Lasagne

Prezentujemy przepis na doskonałą lasagne dla całej rodziny.

Składniki:

  • 6 dużych płatów makaronu Lasagne
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża puszka pomidorów bez skórki
  • 100 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 250 g sera mozzarella do zapiekania
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:

Gotujemy makaron w dużej ilości lekko osolonego wrzątku przez 2 minuty, potem płuczemy go zimną wodą, odcedzamy dokładnie i odstawiamy.

Cebulę należy obrać i posiekać, czosnek zmiażdżyć i podsmażyć w garnku na niewielkiej ilości oleju razem z cebulą. Dodać posiekane pomidory wraz z zalewą oraz sok pomidorowy. Dusić aż sos przybierze konsystencję gęstej śmietany. Doprawić solą i pieprzem.

Mięso podsmażyć i dodać do sosu. Dusić jeszcze 15 minut, aż sos zgęstnieje. Masło roztopić i rozetrzeć z mąką aż do uzyskania jednolitej masy. Dolać mleko cały czas mieszając. Dodać do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Formę wysmarować tłuszczem, na dno nalać białego sosu, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, przykryć sosem pomidorowym i białym.

Powtarzać aż do wykończenia makaronu tak aby górze znalazł się makaron przykryty cienką warstwą białego sosu. N na wierzchu ułożyć pokrojony w plastry ser. Lasagne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 20 minut, po czym odkryć i zapiekać jeszcze przez ok. 5 minut aż ser będzie zrumieniony. Można podawać posypane natką pietruszki.


Dowiedz się więcej na temat: lasagne | przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje