Lasagne w nowej wersji z łososiem
Łososia możesz zastąpić tańszą makrelą

Składniki
- 500 g łososia (filet bez skóry)
- 500 g szpinaku (może być mrożony, ale w liściach)
- 400 ml mleka
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany 18 proc.
- ok. 9 płatów lasagne
- 40 g parmezanu
- 50 g mozzarelli
- przyprawy
- gałka muszkat.
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- tymianek świeży lub suszony
Sposób przygotowania
1. Filety umyj, pokrój na cienkie plasterki grubość ok. 1 cm. Przypraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. 2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smaż. Następnie dołóż szpinak (mrożony podgrzej, aż się rozmrozi), smaż 1-2 min. Dopraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką. 3. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, miesząc, by nie powstały grudki. Zagotuj. Zestaw, dodaj 2 łyżki śmietany, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem. 4. Do naczynia żaroodpornego włóż trochę sosu, płaty makaronu, łososia, szpinak, sos itd. (do wyczerpania składników). Posyp serami, na nich połóż resztę masła. Piecz w 180 st. C 45 min.