Lasagne w nowej wersji z łososiem
Łososia możesz zastąpić tańszą makrelą
Sposób przygotowania
1. Filety umyj, pokrój na cienkie plasterki grubość ok. 1 cm. Przypraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.
2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smaż. Następnie dołóż szpinak (mrożony podgrzej, aż się rozmrozi), smaż 1-2 min. Dopraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką.
3. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, miesząc, by nie powstały grudki. Zagotuj. Zestaw, dodaj 2 łyżki śmietany, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem.
4. Do naczynia żaroodpornego włóż trochę sosu, płaty makaronu, łososia, szpinak, sos itd. (do wyczerpania składników). Posyp serami, na nich połóż resztę masła. Piecz w 180 st. C 45 min.