Reklama

Reklama

Lasagne w nowej wersji z łososiem

Łososia możesz zastąpić tańszą makrelą

Składniki

  • 500 g łososia (filet bez skóry)
  • 500 g szpinaku (może być mrożony, ale w liściach)
  • 400 ml mleka
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • ok. 9 płatów lasagne
  • 40 g parmezanu
  • 50 g mozzarelli

Składniki - przyprawy

  • gałka muszkat.
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku
  • tymianek świeży lub suszony

Sposób przygotowania

1. Filety umyj, pokrój na cienkie plasterki grubość ok. 1 cm. Przypraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. 

2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smaż. Następnie dołóż szpinak (mrożony podgrzej, aż się rozmrozi), smaż 1-2 min. Dopraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką. 

3. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej mleko, miesząc, by nie powstały grudki. Zagotuj. Zestaw, dodaj 2 łyżki śmietany, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem. 

4. Do naczynia żaroodpornego włóż trochę sosu, płaty makaronu, łososia, szpinak, sos itd. (do wyczerpania składników). Posyp serami, na nich połóż resztę masła. Piecz w 180 st. C 45 min.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje