Lasagne w wersji bardzo pomidorowej

Sprawdzi się jako danie na niedzielny obiad i na imprezę z przyjaciółmi

Lasagne
Lasagne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju z susz. pomidorów. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj drobno pokrojone pomidory suszone i dwa pomidory świeże, zioła i duś do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem. 

2. Przygotuj sos (beszamel). W garnku rozpuść masło, oddaj mąkę, wymieszaj i dodawaj stopniowo mleko, mieszając trzepaczką. Sos powinien mieć jednolitą, gładką konsystencję. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

3. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym rozłóż warstwami pomidory, płaty lasagne, plastry cukinii i beszamel do wyczerpania składników. Wierzch posyp tartym serem i połóż plastry pomidorów. 

4. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C (z funkcją góra-dół) przez 40 min. Przed podaniem udekoruj kaparami, oliwkami i bazylią.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas