Lasagne w wersji bardzo pomidorowej
Sprawdzi się jako danie na niedzielny obiad i na imprezę z przyjaciółmi
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju z susz. pomidorów. Zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj drobno pokrojone pomidory suszone i dwa pomidory świeże, zioła i duś do zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem.
2. Przygotuj sos (beszamel). W garnku rozpuść masło, oddaj mąkę, wymieszaj i dodawaj stopniowo mleko, mieszając trzepaczką. Sos powinien mieć jednolitą, gładką konsystencję. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym rozłóż warstwami pomidory, płaty lasagne, plastry cukinii i beszamel do wyczerpania składników. Wierzch posyp tartym serem i połóż plastry pomidorów.
4. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C (z funkcją góra-dół) przez 40 min. Przed podaniem udekoruj kaparami, oliwkami i bazylią.