Łatwe ciasta ucierane

Lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Tradycyjny Battenberg

Składniki

  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. zmielonych migdałów
  • 15 dag masła
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. dżemu malinowego
  • 1 łyżeczka brandy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku malinowego lub czerwony barwnik
  • 20-30 dag gotowej masy marcepanowej

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej przez sitko, połącz z migdałami i proszkiem. Miękkie masło ucieraj z cukrem, aż masa będzie puszysta. Ciągle ucierając, dokładaj po jednym jajku na zmianę z porcją mąki. Na końcu domieszaj mleko. Ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej części wlej sok lub barwnik. 

2. Piekarnik nagrzej do 180°C. 2 foremki wyłóż pergaminem. Wlej ciasta. Piecz 30 minut, do suchego patyczka. Ciasta ostudź, przekrój wzdłuż na pół. 

3. Dżem podgrzej z brandy. Posmaruj każdą część ciasta. 1/2 marcepana rozwałkuj. Na środku ułóż ciasto różowe, obok kremowe. Przykryj ułożonymi odwrotnie kawałkami ciast w różnych kolorach. Owiń masą, zlep ją. Tak samo przygotuj resztę ciasta i marcepana.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje