Łatwe ciasta ucierane

Battenberg
Battenberg123RF/PICSEL

Tradycyjny Battenberg

Składniki

  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. zmielonych migdałów
  • 15 dag masła
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. dżemu malinowego
  • 1 łyżeczka brandy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku malinowego lub czerwony barwnik
  • 20-30 dag gotowej masy marcepanowej

Sposób przygotowania

Kołacz z polewą
Kołacz z polewą123RF/PICSEL

Pistacjowy kołacz

Składniki

- ciasto

  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. zmielonych pistacji
  • 2/3 szkl. drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl. kefiru
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • masło i bułka tarta do foremki

- dekoracja

  • 10 dag czekolady deserowej
  • 4-5 łyżek śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

Czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiegoInteria KulinariaInteria Kulinaria
Ciasto szachownica
Ciasto szachownica123RF/PICSEL

Szachownica z polewą

Składniki

- ciasto

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki rumu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

- krem

  • 2 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • po 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 15 dag masła

- polewa

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka wódki
10-12 porcji

Sposób przygotowania

Ciasto zebra - prosty przepis, który zawsze się udajeInteria KulinariaInteria Kulinaria
Ciasto zebra
Ciasto zebra123RF/PICSEL

Tygrysek na oranżadzie

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 1 szkl. oleju z pestek winogron
  • 1 szkl. białej oranżady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
10-12 porcji

Sposób przygotowania

Ciasto zebra - prosty przepis, który zawsze się udajeInteria KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?