Łatwe ciasta ucierane
Lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Tradycyjny Battenberg
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej przez sitko, połącz z migdałami i proszkiem. Miękkie masło ucieraj z cukrem, aż masa będzie puszysta. Ciągle ucierając, dokładaj po jednym jajku na zmianę z porcją mąki. Na końcu domieszaj mleko. Ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej części wlej sok lub barwnik.
2. Piekarnik nagrzej do 180°C. 2 foremki wyłóż pergaminem. Wlej ciasta. Piecz 30 minut, do suchego patyczka. Ciasta ostudź, przekrój wzdłuż na pół.
3. Dżem podgrzej z brandy. Posmaruj każdą część ciasta. 1/2 marcepana rozwałkuj. Na środku ułóż ciasto różowe, obok kremowe. Przykryj ułożonymi odwrotnie kawałkami ciast w różnych kolorach. Owiń masą, zlep ją. Tak samo przygotuj resztę ciasta i marcepana.
Pistacjowy kołacz
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem, sodą i solą. Całe jajka ubijaj z cukrem na parze, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj porcjami kefir, olej oraz mąkę. Na końcu wsyp pistacje, delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej domieszaj kakao i sok.
2. Nagrzej piekarnik do 180°C. Foremkę, najlepiej z kominem, nasmaruj dokładnie masłem i oprósz bułką tartą. Wyłóż połowę jasnego ciasta. Zalej całym ciemnym i wlej resztę jasnego, podważając na bokach, by ciasto spłynęło wzdłuż ścianek. Piecz 40-45 minut.
3. Czekoladę i masło rozpuść w podgrzanej kremówce. Polej zimne ciasto. Odstaw do zastygnięcia.
Szachownica z polewą
Sposób przygotowania
1. Ciasto: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Domieszaj wodę i olej, a potem mąkę wy - mieszaną z proszkiem. Połącz z białkami ubitymi na pianę. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej rum. Masy wylej do dwóch tortownic wyłożonych pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 170°C. Ciasta ostudź i pokrój na równe paski.
2. Krem: 1 i 1/2 szkl. mleka zagotuj z cukrem. W reszcie mleka rozmieszaj mąki i wlej je wąskim strumieniem do wrzącego mleka. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Ostudź, utrzyj z masłem.
3. Paski ciasta posmaruj kremem, złóż w szachownicę. Polej czekoladą rozpuszczoną w śmietance z dodatkiem wódki.
Tygrysek na oranżadzie
Sposób przygotowania
1. Ubij jajka z cukrem. Wciąż ubijając, powoli dolewaj olej i oranżadę, a potem porcjami dodaj 2 i 1/2 szkl. mąki przesianej z proszkiem. Ciasto podziel na 2 części, jedną wymieszaj z kakao i cynamonem, drugą z 2 łyżkami mąki.
2. Foremkę wyłóż pergaminem, na środek wylewaj porcje obu ciast (na zmianę po 3 łyżki jasnego i ciemnego). Piecz 45-50 minut w 180°C.