Łatwe ciasta ucierane
Lekkie, smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Tradycyjny Battenberg
Składniki
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1/3 szkl. zmielonych migdałów
- 15 dag masła
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szkl. mleka
- 1/3 szkl. dżemu malinowego
- 1 łyżeczka brandy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku malinowego lub czerwony barwnik
- 20-30 dag gotowej masy marcepanowej
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej przez sitko, połącz z migdałami i proszkiem. Miękkie masło ucieraj z cukrem, aż masa będzie puszysta. Ciągle ucierając, dokładaj po jednym jajku na zmianę z porcją mąki. Na końcu domieszaj mleko. Ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej części wlej sok lub barwnik. 2. Piekarnik nagrzej do 180°C. 2 foremki wyłóż pergaminem. Wlej ciasta. Piecz 30 minut, do suchego patyczka. Ciasta ostudź, przekrój wzdłuż na pół. 3. Dżem podgrzej z brandy. Posmaruj każdą część ciasta. 1/2 marcepana rozwałkuj. Na środku ułóż ciasto różowe, obok kremowe. Przykryj ułożonymi odwrotnie kawałkami ciast w różnych kolorach. Owiń masą, zlep ją. Tak samo przygotuj resztę ciasta i marcepana.

Pistacjowy kołacz
Składniki
- ciasto
- 1 szkl. mąki tortowej
- 1/2 szkl. zmielonych pistacji
- 2/3 szkl. drobnego cukru
- 3 jajka
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
- 1/2 szkl. kefiru
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- masło i bułka tarta do foremki
- dekoracja
- 10 dag czekolady deserowej
- 4-5 łyżek śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem, sodą i solą. Całe jajka ubijaj z cukrem na parze, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj porcjami kefir, olej oraz mąkę. Na końcu wsyp pistacje, delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej domieszaj kakao i sok. 2. Nagrzej piekarnik do 180°C. Foremkę, najlepiej z kominem, nasmaruj dokładnie masłem i oprósz bułką tartą. Wyłóż połowę jasnego ciasta. Zalej całym ciemnym i wlej resztę jasnego, podważając na bokach, by ciasto spłynęło wzdłuż ścianek. Piecz 40-45 minut. 3. Czekoladę i masło rozpuść w podgrzanej kremówce. Polej zimne ciasto. Odstaw do zastygnięcia.

Szachownica z polewą
Składniki
- ciasto
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 20 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 1/3 szkl. oleju
- 5 łyżek ciepłej wody
- 2 łyżeczki kakao
- 3 łyżki rumu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- krem
- 2 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- po 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 15 dag masła
- polewa
- 100 ml śmietany kremówki
- 10 dag czekolady gorzkiej
- 1 łyżka wódki
Sposób przygotowania
1. Ciasto: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Domieszaj wodę i olej, a potem mąkę wy - mieszaną z proszkiem. Połącz z białkami ubitymi na pianę. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej rum. Masy wylej do dwóch tortownic wyłożonych pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 170°C. Ciasta ostudź i pokrój na równe paski. 2. Krem: 1 i 1/2 szkl. mleka zagotuj z cukrem. W reszcie mleka rozmieszaj mąki i wlej je wąskim strumieniem do wrzącego mleka. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Ostudź, utrzyj z masłem. 3. Paski ciasta posmaruj kremem, złóż w szachownicę. Polej czekoladą rozpuszczoną w śmietance z dodatkiem wódki.

Tygrysek na oranżadzie
Składniki
- 2 i 1/2 szkl. + 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 5 jajek
- 1 szkl. oleju z pestek winogron
- 1 szkl. białej oranżady
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
1. Ubij jajka z cukrem. Wciąż ubijając, powoli dolewaj olej i oranżadę, a potem porcjami dodaj 2 i 1/2 szkl. mąki przesianej z proszkiem. Ciasto podziel na 2 części, jedną wymieszaj z kakao i cynamonem, drugą z 2 łyżkami mąki. 2. Foremkę wyłóż pergaminem, na środek wylewaj porcje obu ciast (na zmianę po 3 łyżki jasnego i ciemnego). Piecz 45-50 minut w 180°C.