Łatwe ciasto czekoladowe

W Dniu Czekolady, wydaje się, że zjedzenie, tak po prostu, zwykłej tabliczki czekolady to za mało. Ucztą łakomczucha będzie czekoladowe ciasto, które poza walorami smakowymi ma dodatkową zaletę: bardzo łatwo je się przyrządza.

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe123RF/PICSEL

Łatwe do przyrządzenia i fantastyczne do delektowania się. Oto przepis na ciasto czekoladowe, przygotowane z zaledwie pięciu składników. Na liście: ciemna czekolada (co oczywiste), masło, cukier, jajka i odrobina mąki. To wystarczy, by przygotować ten deser.

Gorzka czekolada zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. W czekoladzie o wysokiej zawartości kakao znaleźć można przede wszystkim: magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor, węglowodany, flawonoidy, niacynę, teobrominę, fenyloetyloaminę. Osoby cierpiące na niedobory magnezu powinny spożywać gorzką czekoladę - w jej 100 gramach zawarte jest około 165 mg magnezu, co stawia czekoladę w czołówce produktów bogatych w magnez.

Do przygotowania ciasta czekoladowego potrzebujemy: tabliczkę gorzkiej czekolady, 125 g masła, 125 g cukru, 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Rozpuszczamy czekoladę, pokruszoną na kawałki, w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozpuszczamy także pokrojone masło, nie dopuszczamy, by się zagotowało.

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Dobrze ubijamy mikserem, aż mieszanina stanie się lekko pienista. Dodajemy masło, ponownie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy stopioną czekoladę. Po ponownym wymieszaniu dodajemy na koniec małymi porcjami mąkę.

Prostokątną foremkę, np. keksówkę, smarujemy masłem. Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy przez 20 minut, w temperaturze 180 st. C. Studzimy przed serwowaniem. Świetnie będzie smakować z sosem czekoladowym lub wiśniową konfiturą.

Z tego samego przepisu na ciasto czekoladowe możemy również przygotować muffinki. Pieczemy je odpowiednio krócej, czyli ok. 8 - 10 minut. Czekoladę ciemną można również zastąpić czekoladą mleczną lub brązowym cukrem z półsłonym masłem.

Jak zrobić blok czekoladowy?Interia Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas