Łatwe kopce kreta

Takich jeszcze nie jedliście!

Czekoladowy z wiśniami

Składniki

  • 3 jajka w sól
  • 1/2 szkl. cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1 słoik (1 litr) kompotu z wiśni
  • 2 szkl. śmietany kremówki
  • 2 cukry waniliowe

Sposób przygotowania

1. Jajka wbij do miseczki. Dodaj szczyptę soli i 1/2 szkl. cukru. Ubijaj, aż masa jajeczna będzie bardzo puszysta i jasnokremowa. 

2. Mąkę z kakao, proszkiem na budyń i do pieczenia domieszaj do masy jajecznej. Nałóż do formy (śr. 26 cm) z pergaminem. Wiśnie osącz. 

3. Ciasto piecz 30 minut w 175 st. Z zalewy i proszku na kisiel ugotuj kisiel. Dodaj wiśnie, zagotuj. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. 

4. Ciasto rozetnij. Na jednym blacie rozłóż 1/2 wiśni i śmietanę, formując kopiec. Obłóż go resztą wiśni i okruszkami z drugiego blatu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje