Łatwe kopce kreta

Takich jeszcze nie jedliście!

Ciasto z wiśniami
Ciasto z wiśniami123RF/PICSEL

Czekoladowy z wiśniami

Sposób przygotowania

1. Jajka wbij do miseczki. Dodaj szczyptę soli i 1/2 szkl. cukru. Ubijaj, aż masa jajeczna będzie bardzo puszysta i jasnokremowa. 

2. Mąkę z kakao, proszkiem na budyń i do pieczenia domieszaj do masy jajecznej. Nałóż do formy (śr. 26 cm) z pergaminem. Wiśnie osącz. 

3. Ciasto piecz 30 minut w 175 st. Z zalewy i proszku na kisiel ugotuj kisiel. Dodaj wiśnie, zagotuj. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. 

4. Ciasto rozetnij. Na jednym blacie rozłóż 1/2 wiśni i śmietanę, formując kopiec. Obłóż go resztą wiśni i okruszkami z drugiego blatu. 

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Ciasto szpinakowe
Ciasto szpinakowe123RF/PICSEL

Kopiec szpinakowy z mascarpone

Sposób przygotowania

1. Szpinak rozmroź. Dobrze go odciśnij i zmiksuj. Jajka wbij do miseczki. Wsyp cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Ciągle ucierając, cienkim strumieniem wlej masło. Dodaj mus szpinakowy, wymieszaj. Domieszaj mąkę z proszkiem. Mieszaj mikserem do połączenia składników. Ciasto przelej do tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 45 minut w 180 st. Wystudź. 

2. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę, ubijaj mikserem, aż masa zwiększy swoją objętość i będzie bardzo puszysta. 

3. Ciasto rozetnij. Na jednym placku rozsmaruj krem, formując kopiec. Drugi placek pokrusz. Okruszkami obsyp wierzch. Obłóż owocami. 

Przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiemInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas