Łatwe kopce kreta
Takich jeszcze nie jedliście!

Czekoladowy z wiśniami
Składniki
- 3 jajka w sól
- 1/2 szkl. cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 budyń czekoladowy
- 1 łyżka kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kisiel wiśniowy
- 1 słoik (1 litr) kompotu z wiśni
- 2 szkl. śmietany kremówki
- 2 cukry waniliowe
Sposób przygotowania
1. Jajka wbij do miseczki. Dodaj szczyptę soli i 1/2 szkl. cukru. Ubijaj, aż masa jajeczna będzie bardzo puszysta i jasnokremowa. 2. Mąkę z kakao, proszkiem na budyń i do pieczenia domieszaj do masy jajecznej. Nałóż do formy (śr. 26 cm) z pergaminem. Wiśnie osącz. 3. Ciasto piecz 30 minut w 175 st. Z zalewy i proszku na kisiel ugotuj kisiel. Dodaj wiśnie, zagotuj. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. 4. Ciasto rozetnij. Na jednym blacie rozłóż 1/2 wiśni i śmietanę, formując kopiec. Obłóż go resztą wiśni i okruszkami z drugiego blatu.

Kopiec szpinakowy z mascarpone
Składniki
- 1 op. (ok. 45 dag) mrożonego szpinaku
- 2/3 szkl. stopionego masła
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 25 dag mascarpone
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- owoce leśne do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Szpinak rozmroź. Dobrze go odciśnij i zmiksuj. Jajka wbij do miseczki. Wsyp cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Ciągle ucierając, cienkim strumieniem wlej masło. Dodaj mus szpinakowy, wymieszaj. Domieszaj mąkę z proszkiem. Mieszaj mikserem do połączenia składników. Ciasto przelej do tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 45 minut w 180 st. Wystudź. 2. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę, ubijaj mikserem, aż masa zwiększy swoją objętość i będzie bardzo puszysta. 3. Ciasto rozetnij. Na jednym placku rozsmaruj krem, formując kopiec. Drugi placek pokrusz. Okruszkami obsyp wierzch. Obłóż owocami.