Łatwe kopce kreta
Takich jeszcze nie jedliście!
Czekoladowy z wiśniami
Sposób przygotowania
1. Jajka wbij do miseczki. Dodaj szczyptę soli i 1/2 szkl. cukru. Ubijaj, aż masa jajeczna będzie bardzo puszysta i jasnokremowa.
2. Mąkę z kakao, proszkiem na budyń i do pieczenia domieszaj do masy jajecznej. Nałóż do formy (śr. 26 cm) z pergaminem. Wiśnie osącz.
3. Ciasto piecz 30 minut w 175 st. Z zalewy i proszku na kisiel ugotuj kisiel. Dodaj wiśnie, zagotuj. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym.
4. Ciasto rozetnij. Na jednym blacie rozłóż 1/2 wiśni i śmietanę, formując kopiec. Obłóż go resztą wiśni i okruszkami z drugiego blatu.
Kopiec szpinakowy z mascarpone
Sposób przygotowania
1. Szpinak rozmroź. Dobrze go odciśnij i zmiksuj. Jajka wbij do miseczki. Wsyp cukier i ubij mikserem na puszystą masę. Ciągle ucierając, cienkim strumieniem wlej masło. Dodaj mus szpinakowy, wymieszaj. Domieszaj mąkę z proszkiem. Mieszaj mikserem do połączenia składników. Ciasto przelej do tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz 45 minut w 180 st. Wystudź.
2. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę, ubijaj mikserem, aż masa zwiększy swoją objętość i będzie bardzo puszysta.
3. Ciasto rozetnij. Na jednym placku rozsmaruj krem, formując kopiec. Drugi placek pokrusz. Okruszkami obsyp wierzch. Obłóż owocami.