Łatwe przekąski na domowe spotkanie

Zachwycą gości.

Szaszłyki z pomidorem i mozzarellą
Szaszłyki z pomidorem i mozzarellą123RF/PICSEL

Chipsy ziołowe

Wybierz okrągłe i dosyć twarde pomidory (np. malinowe). Umyj je i pokrój w plasterki o grubości ok. 2 mm. Następnie ułóż na blasze przykrytej folią aluminiową. Posyp ulubionymi ziołami, np. suszoną bazylią, tymiankiem, ew. słodką papryką w proszku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100°C. Piecz 2 godziny. Do czasu podania przechowuj w szczelnym pojemniku, w suchym miejscu.

Szaszłyczki z mozzarellą

Osącz z zalewy 24 małe kuleczki mozzarelli. Umyj 24 pomidorki koktajlowe oraz spory pęczek bazylii. Na długie drewniane patyczki nabij na przemian: po 3 pomidorki oraz 3 kulki mozzrelli. Między ser i pomidory włóż listki bazylii. Szaszłyczki oprósz grubo zmielonym kolorowym pieprzem i solą. Skrop oliwą.

Kokilki z tuńczykiem

Zetnij wierzchy 4 większych pomidorów. Łyżeczką ostrożnie wyjmij środki. Pokrój w kosteczkę 1/2 strąka żółtej papryki oraz oczyszczony strączek chili. Osącz z zalewy puszkę tuńczyka. Pokrojone papryki wymieszaj z 1 szklanką ugotowanego ryżu i rybą. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj po 2 łyżki gęstej śmietany i majonezu. Sos przypraw granulowanym czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Połową sosu polej sałatkę i przemieszaj całość. Pomidory napełnij sałatką. Ustaw na półmisku. Każdą porcję dekoracyjnie polej pozostałym sosem, ewentualnie udekoruj świeżymi ziołami.

Kuleczki z fetą

Zetnij wierzchy z 8-10 małych pomidorków (np. wiśniowych). Ostrożnie wydrąż środki. Pomidorki lekko posól w środku i postaw do góry dnem, by ociekły z soku. W tym czasie utrzyj 40 dag sera feta z 3-4 łyżkami gęstego jogurtu. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Masę przypraw pieprzem, suszonym oregano i chili w proszku. Wyrdążone pomidorki napełnij farszem. Przykryj odciętymi wcześniej wierzchami.

Koreczki z szynką

Pokrój 40 dag żółtego sera w kostkę o boku ok. 2 cm. Umyj ok. 8 pomidorków koktajlowych (mogą być żółte i czerwone), pokrój je na połówki. 3-4 plasterki szynki parmeńskiej potnij w paski, zwiń je w ruloniki. Przygotowane składniki ponabijaj na przemian na krótkie wykałaczki.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas