Lawasz: Co to jest? Z czym go podawać?

Lawasz już od jakiegoś czasu przestał być kulinarną nowinką, a jego obecność w większości sklepów przestała kogokolwiek dziwić. Ten rodzaj cienkiego placka ma mnóstwo zastosowań, tak więc śmiało można nazwać go pieczywem uniwersalnym. Aby go przygotować nie trzeba mieć specjalnych umiejętności, wystarczą jedynie szczere chęci i odrobina czasu. Niewielki wysiłek się opłaci, ponieważ łatwo można zachwycić nawet wybredne podniebienia. Dowiedzmy się, czym jest lawasz i z czym go najlepiej podawać.

Lawasz znany jest na Bliskim Wschodzie, ale i w naszych sklepach pojawia się coraz częściej
Lawasz znany jest na Bliskim Wschodzie, ale i w naszych sklepach pojawia się coraz częściej123RF/PICSEL

Lawasz: Co trzeba o nim wiedzieć?

Lawasz jest plackiem, który przypomina nasze podpłomyki, ale także blisko mu to meksykańskiej tortilli, która od jakiegoś czasu również bije rekordy kulinarnej popularności. A jak wygląda lawasz? To płaski placek, który może być okrągły, ale też prostokątny, co czasem ułatwia jego wykorzystanie. Co ciekawe, lawasz odznacza się prostotą, ponieważ tradycyjny przepis nie uległ modyfikacjom przez wiele lat, a receptura liczy wyłącznie trzy składniki.

Lawasz jest tradycyjnym produktem kuchni ormiańskiej i został wpisany przez UNESCO na listę niematerialnego dziedzictwa. Poza tym ten ormiański podpłomyk jest znany w wielu innych krajach Bliskiego Wschodu, gdzie wykorzystywany jest na tysiące sposobów. Lawasz traktowany jest nie tylko jako pieczywo, ale także podawany jest jako przekąska czy surowiec, w którym mogą być zawinięte przeróżne dodatki.

Tort z fasolą - jak go zrobić?Interia Kulinaria

Lawasz: Z czym go podawać?

Lawasz może mieć różną formę, co ułatwia jego użycie
Lawasz może mieć różną formę, co ułatwia jego użycie123RF/PICSEL

Wiele osób, które widzą lawasz  pierwszy raz na oczy, nie do końca wiedzą, jak się za niego zabrać. Okazuje się, że ma on ogromny potencjał, a ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Lawasz może być traktowany jako pieczywo i śmiało konkurować z naszymi chlebami, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby smarować go ulubioną pastą, położyć na nim plasterki ulubionych warzyw, czy okrasić ulubionymi dodatkami. 

Lawasz śmiało może wzbogacić nasz biesiadny stół i ostawić w towarzystwie przeróżnych dipów czy sosów. Ormiańskie pieczywo może być ratunkiem wtedy, gdy nie wiemy, co podać na obiad, a mocno i donośnie burczy nam w brzuchu. Zaaplikowanie na nim warstwy sosu i różnych dodatków sprawi, że błyskawicznie uzyskamy domową pizzę lub zapiekankę.

Jeśli mamy nieco więcej czasu, to lawasz można zawinąć z różnymi dodatkami. Przepis na sukces? Wystarczy podsmażona pierś z kurczaka, solidna porcja świeżych warzyw, odrobina domowej roboty sosu czosnkowego i koniec. Takiemu zdrowemu fast foodowi mało kto jest w stanie się oprzeć.

Przepis na lawasz

Wiemy już, z czym jeść lawasz, ale gdzie go można kupić? Bez problemu znajdziemy go w asortymencie wielu sklepów, gdzie czeka na nas wśród pieczywa. Jeśli jednak nie udało nam się go kupić, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go samodzielnie. Przygotowanie lawaszu jest banalne i nie trzeba do tego żadnych szczególnych umiejętności.

Składniki:

  • dwie i pół szklanki mąki pszennej
  • szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Składniki wystarczy wyrobić na jednolite ciasto. Kiedy wszystko się połączy, warto je kilkukrotnie uderzać pięścią albo zrzucić na blat, by uzyskało odpowiednie właściwości. Następnie ciasto na lawasz dobrze jest przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie można odrywać niewielkie fragmenty ciasta (wielkości orzecha włoskiego), formować z niego kulki, a następnie rozwałkować. Tak przygotowany surowiec wystarczy smażyć na suchej patelni przez minutę na każdej stronie, aby powierzchnia lawaszu się zarumieniła.

Gotowe placki lawaszu można kłaść jeden na drugim, ale dobrze jest przekładać je ściereczkami lub pergaminem, aby się nie sklejały. Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas