Lazania bez beszamelu
Sycąca i bardzo smaczna.

Składniki
- 16 płatów lasagne
- 6 pomidorów
- po 2 cukinie, cebule i młode marchewki
- 10 dag żółtego sera
- 40 dag mieszanego mięsa mielonego
- 2 kulki mozzarelli
- 2 szkl. przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- suszone oregano oraz tymianek
- mielona słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
1. Pomidory sparz, obierz, pokrój. Marchewki obierz, zetrzyj. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim połowę cebuli i czosnku. Dodaj pomidory. Smaż 5 min. Wlej przecier. Zagotuj. Przypraw słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. 2. Rozgrzej 3 łyżki oleju. Podsmaż na nim pozostałą cebulę i czosnek oraz marchewkę. Dołóż mięso. Smaż 5 minut. Wlej 1/3 sosu i duś 20 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz oregano i tymiankiem. 3. Cukinie pokrój w plasterki. Oba sery zetrzyj, wymieszaj. Płaty makaronu gotuj 5 min w posolonej wodzie. Wyjmij, osusz. Na dno formy nałóż odrobinę sosu. Potem ułóż warstwami: makaron, mięsną masę oraz plasterki cukinii i resztę sosu. Każdą warstwę posyp startymi serami. Piecz 35 min w 200 st. C.