Reklama

Reklama

Lazania bez beszamelu

Sycąca i bardzo smaczna.

Czas przyrządzenia: ok. 55 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 16 płatów lasagne
  • 6 pomidorów
  • po 2 cukinie, cebule i młode marchewki
  • 10 dag żółtego sera
  • 40 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 szkl. przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • suszone oregano oraz tymianek
  • mielona słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparz, obierz, pokrój. Marchewki obierz, zetrzyj. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim połowę cebuli i czosnku. Dodaj pomidory. Smaż 5 min. Wlej przecier. Zagotuj. Przypraw słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. 

2. Rozgrzej 3 łyżki oleju. Podsmaż na nim pozostałą cebulę i czosnek oraz marchewkę. Dołóż mięso. Smaż 5 minut. Wlej 1/3 sosu i duś 20 minut. Przypraw solą, pieprzem oraz oregano i tymiankiem. 

3. Cukinie pokrój w plasterki. Oba sery zetrzyj, wymieszaj. Płaty makaronu gotuj 5 min w posolonej wodzie. Wyjmij, osusz. Na dno formy nałóż odrobinę sosu. Potem ułóż warstwami: makaron, mięsną masę oraz plasterki cukinii i resztę sosu. Każdą warstwę posyp startymi serami. Piecz 35 min w 200 st. C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje