Lazania z batatem

Lazania w oryginalnym wydaniu

Składniki

  • 16 płatów suchego lasagne
  • 2 bataty
  • 1 szkl. posiekanego jarmużu
  • 1 cebula czosnkowa lub cukrowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól ziołowa pieprz
  • orzeszki pinii lub ziemne do dekoracji
  • 15 dag żółtego sera
  • olej

Składniki - beszamel

  • 5 dag masła
  • po 250 ml mleka i bulionu warzywnego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 cebule szalotki lub dymki
  • starta gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Bataty obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki. Cebulę obierz, posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. 1 łyżkę oleju rozgrzej na patelni, włóż bataty, podsmaż na rumiano. Oprósz rozmarynem i pieprzem, przełóż do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż jarmuż, cebulę i czosnek. Gdy jarmuż zmięknie, zdejmij go z patelni. Wsyp na nią orzeszki, upraż je. 

2. Beszamel: szalotki obierz, posiekaj. Rozgrzej masło, wrzuć szalotki, oprósz mąką. Smaż 1-2 min. Zdejmij z ognia, dolewaj porcjami mleko i bulion, ciągle mieszając. Gotuj 5-7 minut, dopraw gałką i solą. 

3. Wysmaruj olejem naczynie do zapiekania. Wlej odrobinę beszamelu. Warstwami układaj płaty makaronu oraz bataty i jarmuż. Każdą z nich polewaj beszamelem. Piecz ok. 60 minut w 170 st. C. Posyp orzeszkami i startym serem, zapiekaj  kolejne 5 minut.  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje