Lazania z dynią i mielonym mięsem
Lasania to przysmak, który zdobył uznanie na całym świecie. Co powiesz na nieco zmodyfikowaną wersję? Wystarczy dodać dynię, by zyskać zupełnie nowy smak.

Składniki
- 2 cebule
- olej
- 4 ząbki czosnku
- chili
- pieprz
- 30 dag mrożonej dyni
- 40 dag mięsa mielonego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- po 1 op. sosu beszamelowego i lazanii
- 30 dag sera
Sposób przygotowania:
1. Na 2 łyżkach oleju podsmaż posiekane cebule i przeciśnięty czosnek. Dodaj rozmrożoną posiekaną dynię. Duś, mieszając, kilka minut.
2. Wrzuć rozdrobnione mięso. Przypraw całość solą, pieprzem i chili. Dodaj koncentrat oraz rozdrobnione pomidory. Duś pod przykryciem 10 min.
3. Sos beszamelowy przygotuj wg przepisu z opakowania.
4. Formę do zapiekania posmaruj olejem, polej częścią sosu. Rozłóż warstwę surowych płatów lazanii, a na nich część mięsa z dynią i pomidorami. Posyp startym serem. Polej beszamelem. Podobnie układaj resztę składników. Ostatnia warstwa to makaron, beszamel, mięso i starty ser. Piecz 40 min w 180°C.