Reklama

Reklama

Lazania z dynią i mielonym mięsem

Lasania to przysmak, który zdobył uznanie na całym świecie. Co powiesz na nieco zmodyfikowaną wersję? Wystarczy dodać dynię, by zyskać zupełnie nowy smak.

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 2 cebule
  • olej
  • 4 ząbki czosnku
  • chili
  • pieprz
  • 30 dag mrożonej dyni
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • po 1 op. sosu beszamelowego i lazanii
  • 30 dag sera

Sposób przygotowania:

1. Na 2 łyżkach oleju podsmaż posiekane cebule i przeciśnięty czosnek. Dodaj rozmrożoną posiekaną dynię. Duś, mieszając, kilka minut.

Reklama

2. Wrzuć rozdrobnione mięso. Przypraw całość solą, pieprzem i chili. Dodaj koncentrat oraz rozdrobnione pomidory. Duś pod przykryciem 10 min.

3. Sos beszamelowy przygotuj wg przepisu z opakowania.

4. Formę do zapiekania posmaruj olejem, polej częścią sosu. Rozłóż warstwę surowych płatów lazanii, a na nich część mięsa z dynią i pomidorami. Posyp startym serem. Polej beszamelem. Podobnie układaj resztę składników. Ostatnia warstwa to makaron, beszamel, mięso i starty ser. Piecz 40 min w 180°C.

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje