Lazania z mięsem mielonym i pomidorami
Zaskocz rodzinę i zamiast zwykłych kotletów zrób danie, które ją olśni kolorami i wyjątkowym smakiem

Składniki
- opakowanie makaronu do lazanii
- 50 dag mięsa mielonego
- pomidor
- 2 cebule
- puszka pomidorów krojonych w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag sera gouda
- pół szklanki bulionu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
- oregano
- tymianek
- rozmaryn
- sól
- pieprz
- Sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Cebulę pokrój w kostkę, dodaj mięso, smaż na oleju około 10 minut, mieszając. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat, przeciśnięte ząbki czosnku, bulion, oregano, tymianek, sól i pieprz. Duś pod przykryciem około 20 minut. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. 2. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, dodaj mleko i przyprawy, gotuj mieszając, aż sos zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami makaron, mięso i sos. Na wierzchu ułóż plastry pomidora, posyp serem, gałązkami rozmarynu. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C.