Lazania z mięsem mielonym i pomidorami

Zaskocz rodzinę i zamiast zwykłych kotletów zrób danie, które ją olśni kolorami i wyjątkowym smakiem

Składniki

  • opakowanie makaronu do lazanii
  • 50 dag mięsa mielonego
  • pomidor
  • 2 cebule
  • puszka pomidorów krojonych w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag sera gouda
  • pół szklanki bulionu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • oregano
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Cebulę pokrój w kostkę, dodaj mięso, smaż na oleju około 10 minut, mieszając. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat, przeciśnięte ząbki czosnku, bulion, oregano, tymianek, sól i pieprz. Duś pod przykryciem około 20 minut. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. 

2. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę, dodaj mleko i przyprawy, gotuj mieszając, aż sos zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami makaron, mięso i sos. Na wierzchu ułóż plastry pomidora, posyp serem, gałązkami rozmarynu. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje