Łazanki działkowca
Pyszne danie jednogarnkowe

Składniki
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej
- 40 dag mięsa z piersi
- kurczaka lub indyka
- 15 dag małych pieczarek
- 20 dag makaronu, np. karbowane wstążki
- 2 szalotki lub 2 cebulki dymki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła lub oleju z pestek winogron
- po 1 łyżeczce ziół prowansalskich i suszonej bazylii
- sos sojowy
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- listki bazylii do dekoracji
4-5 porcji
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i pokrój w kostkę. Skrop 1/2 łyżeczki sosu sojowego, oprósz pieprzem. Szalotki i czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Dodaj do mięsa. Odstaw na 20 minut. Pieczarki umyj. Pokrój na połówki lub na ćwiartki. Wrzuć na suchą patelnię i smaż 5 minut. Dołóż 1 łyżkę masła, przemieszaj. Zsuń na bok patelni. Rozpuść resztę masła i wrzuć mięso. Wsyp suszone zioła. Smaż 5 minut i wymieszaj z pieczarkami. Zdejmij z ognia. 2. Podgrzej 1 szkl. bulionu. Fasolkę oczyść, umyj, pokrój. Wrzuć do bulionu, dodaj mięso z pieczarkami. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. 3. Dolej do potrawki resztę bulionu, zagotuj. Wrzuć makaron, gotuj, aż będzie miękki. Dopraw sosem sojowym i pieprzem. Tuż przed podaniem udekoruj bazylią