Dodaj bałkańską pastę i zmiksuj. W mig przypomnisz sobie rajskie wakacje

Zupę z ajvarem można przyprawić wędzoną papryką
Zupę z ajvarem można przyprawić wędzoną paprykąBranislav Mihajlovic123RF/PICSEL

Zupa z ajvarem. Szybko ją zrobisz

Zupa z ajvarem? Czemu nie! Wrócisz wspomnieniami do wakacji
Zupa z ajvarem? Czemu nie! Wrócisz wspomnieniami do wakacji123RF/PICSEL

Zupa warzywna z ajvarem: składniki

  • 2 papryki czerwone
  • 2 bakłażany
  • główka czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 l wywaru jarzynowego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ajvaru
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • grzanki
  • koperek

Zupa z ajvarem Ewy Wachowicz: sposób przygotowania

  1. Bakłażany, papryki i czosnek umieścić w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.
  2. Upieczone bakłażany przekroić wzdłuż na pół.
  3. Łyżką wyjąć miąższ i przełożyć do garnka.
  4. Paprykę obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić na kawałki.
  5. Dodać do bakłażana.
  6. Czosnek wycisnąć z łupin wprost do rondla.
  7. Zalać ciepłym rosołem.
  8. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki.
  9. Przykryć i gotować do miękkości.
  10. Dodać przecier pomidorowy i ajvar.
  11. Zmiksować na gładki krem.
  12. Doprawić słodką papryką wędzoną.
  13. Na talerzu udekorować koperkiem.
„Ewa gotuje”: Sopa de ajoPolsat