Dodaj bałkańską pastę i zmiksuj. W mig przypomnisz sobie rajskie wakacje
Bałkańskie kraje nadal są na szczycie listy wakacyjnych miejsc Polaków i nie ma co się dziwić. Jeśli zasmakowaliśmy w tamtejszej kuchni, to czas przypomnieć kubkom smakowym o wakacjach. Ewa Wachowicz zabiera nas w kulinarną podróż do Bałkanów, dzięki warzywnej zupie z dodatkiem ajvaru. Przygotujemy ją błyskawicznie, a łatwo wrócimy wspomnieniami do urlopu.

Zupa z ajvarem. Szybko ją zrobisz
Łatwa pasta z pieczonych bakłażanów oraz papryki - oto ajwar, ale uznanie za danie narodowe spiera się kilka krajów na Bałkanach. Jedno jest pewne: nadaje się i na grilla, i na pajdę chleba - więc jest przepyszny. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować z niego zupę. Jak to zrobić? Z odpowiedzią spieszy Ewa Wachowicz.

Zupa warzywna z ajvarem: składniki
- 2 papryki czerwone
- 2 bakłażany
- główka czosnku
- 4 ziemniaki
- 2 l wywaru jarzynowego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki ajvaru
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
Do dekoracji
- grzanki
- koperek
Zobacz również:
Zupa z ajvarem Ewy Wachowicz: sposób przygotowania
- Bakłażany, papryki i czosnek umieścić w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku.
- Upieczone bakłażany przekroić wzdłuż na pół.
- Łyżką wyjąć miąższ i przełożyć do garnka.
- Paprykę obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić na kawałki.
- Dodać do bakłażana.
- Czosnek wycisnąć z łupin wprost do rondla.
- Zalać ciepłym rosołem.
- Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Przykryć i gotować do miękkości.
- Dodać przecier pomidorowy i ajvar.
- Zmiksować na gładki krem.
- Doprawić słodką papryką wędzoną.
- Na talerzu udekorować koperkiem.
Podawać z grzanką.