Inulina – naturalny sposób na lepsze zdrowie, trawienie i szczupłą sylwetkę

Topinambur jest doskonałym źródłem inuliny
Topinambur jest doskonałym źródłem inuliny 123RF/PICSEL

Czym jest inulina?

Właściwości prozdrowotne inuliny

Czy wiesz, że inulinę możesz dodać do gofrów? Nadasz im lekko słodki smak i zwiększysz ilość cennego błonnika
Czy wiesz, że inulinę możesz dodać do gofrów? Nadasz im lekko słodki smak i zwiększysz ilość cennego błonnika123RF/PICSEL
Kilka babeczek z kremem i świeżymi owocami, takimi jak maliny, borówki i porzeczki, ustawionych na drewnianej desce na szarej powierzchni. Słodki deser wygląda apetycznie i kolorowo.
Wiesz, że możesz dodać inulinę również do muffinek? Przygotuj je z mąki orkiszowej, udekoruj śmietanką kokosową, połóż owoce i zdrowy deser gotowy 123RF/PICSEL

Kto powinien stosować inulinę?

  • z zaburzeniami mikroflory jelitowej
  • z problemami trawiennymi, takimi jak zaparcia
  • z podwyższonym poziomem cholesterolu i glukozy
  • z chorobami układu krążenia
  • z nadwagą, otyłych, na dietach redukcyjnych
  • z cukrzycą czy stanem przedcukrzycowym
  • chcących zwiększyć spożycie błonnika pokarmowego

Dawkowanie i sposób stosowania inuliny

Koktajl z mango i banana
Tropikalny koktajl z dodatkiem inuliny to odżywczy balsam dla twoich jelit123RF/PICSEL

Tropikalny koktajl dla zdrowych jelit

  • 1 dojrzałe, słodkie mango
  • 1 niedojrzały banan (zielonkawy, bogaty w skrobię oporną)
  • 1 kiwi (najlepiej miękkie i dojrzałe)
  • 1 kawałek świeżego ananasa
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka inuliny
  • 250 ml napoju lub mleka kokosowego
  • kilka kostek lodu (opcjonalnie)
Jakie są panny młode w 2025 roku?© 2025 Associated Press