Łazanki z kapustą

Klasyczne danie kuchni polskiej.

Składniki na 4 porcje:

- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- jajko,
- 6 łyżek smalcu,
- średnia główka słodkiej kapusty,
- cebula, koperek,
- sól i pieprz.

Przyrządzanie:

Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto. Odstawić na około 10 minut, by mąka napęczniała. Potem ciasto rozwałkować na niezbyt cienki placek. Odczekać ponownie 15 minut, aby odrobinę przeschło. Pokroić je na średniej wielkości kwadraciki.
Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około minuty. Odcedzić.
Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno ją poszatkować. Obgotować chwilę we wrzątku, odcedzić. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu na złoty kolor. Wrzucić do kapusty. Dodać smalec, dusić kapustę z cebulą około 20 minut, dopóki nie ściemnieje. Łazanki wymieszać z kapustą, razem poddusić jeszcze kilka minut. Zdjąć z ognia.
Danie posypać koperkiem.
Porcja: 640 kcal
Czas przygotowania: 30 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje