Leczy zatoki, odpędza szalejące w gardle bakterie. Lecznicza nalewka z odsklepin pszczelich
Doświadczeni pszczelarze nigdy nie wyrzucają odpadów po miodobraniu wprost do kosza. Odsklepiny pszczele, czyli ułomki wosku zebrane z ramek obklejonych miodem świetnie nadadzą się do przygotowania miodówki. Domowa nalewka wspiera organizm w walce z infekcjami, a także przynosi ulgę w nawracających infekcjach zatok. Jak przyrządzić ją w domu? Podpowiadamy.
Spis treści:
Czym są odsklepiny?
Niebanalny i ciekawy smak to cechy wyjątkowego miodu odsklepinowego. Pozyskuje się go z resztek miodu wyciskanych z tzw. odsklepin. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? To nic innego jak wierzchnia część plastra z miodem.
Po zebraniu nektaru pszczoły przynoszą go do ula i umieszczają w komórkach plastra. Kiedy odparuje nadmiar wilgoci, przestrzeń zostaje zaklejona woskiem w celu zabezpieczenia. Tak utworzone pokrywy woskowe nazywa się właśnie odsklepinami. To nic innego, jak najwyższej jakości wosk dziewiczy, w którym próżno szukać choćby najmniejszych śladów zanieczyszczeń. Miód pozyskiwany z tego produktu pszczelego zachowuje cenne feromony, związki lotne oraz olejki eteryczne.
Lecznicze zastosowanie odsklepin woskowych
Odsklepiny woskowe to wciąż dość mało znany, ale wyjątkowo wartościowy produkt. W medycynie ludowej wykorzystywano je do radzenia sobie z nawracającymi infekcjami zatok, a także przy uciążliwych stanach zapalnych jamy ustnej, gardła i dziąseł. Jak poprawnie stosować odsklepiny woskowe?
Wystarczy włożyć do ust niewielki kawałek wosku, a następnie przeżuwać przez kilka minut. W trakcie tej czynności uwolnią się cenne substancje, które szybko przyniosą oczekiwaną ulgę, a także wesprą organizm w lepszym radzeniu sobie z problemem. Związki zawarte w odsklepinach mają silne właściwości pobudzające śluzówkę, zmniejszające opuchliznę oraz wspomagające gojenie. Ze względu na działanie wykrztuśne oraz dużą aktywność antybiotyczną, zaleca się także ich pomocnicze używanie w trakcie grypy oraz przeziębienia. Przynoszą również ulgę osobom zmagającym się z astmą.
Jak zrobić nalewkę z odsklepin?
Składniki:
- 2-3 duże garści odsklepin pszczelich,
- 1 l spirytusu nalewkowego o mocy ok. 70%,
- wyciśnięty sok z 3 cytryn.
Przygotowanie:
- Do dużego słoika wkładamy odsklepiny pszczele - powinny zająć połowę miejsca w naczyniu.
- W kolejnym kroku przygotowujemy specjalny spirytus nalewkowy. W tym celu łączymy w stosunku 1:1 spirytus 95% oraz wódkę o mocy 40%.
- Do odsklepin wlewamy alkohol, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Pamiętajmy, by przynajmniej raz dziennie potrząsnąć naczyniem.
- Po upływie wyznaczonego czasu zabieramy się za wyłowienie drobinek wosku, które utworzyły grubą warstwę na powierzchni nalewki. Najlepiej zrobić to za pomocą chochelki oraz sitka.
- Do czystego słoja przecedzamy płyn i dodajemy do niego świeżo wyciśnięty sok z trzech cytryn. Całość mieszamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie.
- Ostatni etap obejmuje ponowne filtrowanie oraz przelewanie nalewki do wyparzonych wcześniej butelek. Na tym etapie miodówka z odsklepin jest już gotowa do spożycia.
- Jeśli chcemy nadać trunkowi dodatkowej szlachetności, pozostawmy go w suchym i ciemnym pomieszczeniu na kolejny miesiąc.
Sprawdź: Jak używać miodu jako lekarstwa?
Przyprawy wzbogacające miodówkę
Podstawowa wersja nalewki na bazie odsklepin składa się jedynie z trzech składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, by nadać jej wyjątkowego charakteru i przygotować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Pamiętajmy jednak, by dobrane przyprawy były w pełni naturalne. Specjaliści polecają wzbogacenie miodówki o:
- skórkę pomarańczową,
- wanilię,
- goździki,
- kardamon,
- ziele angielskie,
- gałkę muszkatołową,
- cynamon.
Sprawdź również: