Leczy zatoki, odpędza szalejące w gardle bakterie. Lecznicza nalewka z odsklepin pszczelich

Jak przygotować nalewkę z odsklepin pszczelich?
Jak przygotować nalewkę z odsklepin pszczelich?123RF/PICSEL
  • Liczne badania potwierdziły, że w odsklepinach pszczelich znajduje się o wiele więcej cennych związków organicznych niż w samym miodzie.
  • Nalewka z odsklepin nie jest tym samym co trunek na bazie propolisu. Odsklepiny, czyli dziewiczy wosk, jest wytwarzany bezpośrednio przez pszczoły, a propolis to nic innego jak zebrana przez nie żywica.
  • Górna warstwa miodu pod woskiem pszczelim zawiera aż kilkanaście razy więcej lotnych substancji, jadu pszczelego, pyłku oraz nektaru niż inne rodzaje.

Czym są odsklepiny?

Zobacz również:

    Lecznicze zastosowanie odsklepin woskowych

    Odsklepiny pszczele pomagają wyleczyć zainfekowane zatoki
    Odsklepiny pszczele pomagają wyleczyć zainfekowane zatoki123RF/PICSEL

    Jak zrobić nalewkę z odsklepin?

    • 2-3 duże garści odsklepin pszczelich,
    • 1 l spirytusu nalewkowego o mocy ok. 70%,
    • wyciśnięty sok z 3 cytryn.
    1. Do dużego słoika wkładamy odsklepiny pszczele - powinny zająć połowę miejsca w naczyniu.
    2. W kolejnym kroku przygotowujemy specjalny spirytus nalewkowy. W tym celu łączymy w stosunku 1:1 spirytus 95% oraz wódkę o mocy 40%.
    3. Do odsklepin wlewamy alkohol, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Pamiętajmy, by przynajmniej raz dziennie potrząsnąć naczyniem.
    4. Po upływie wyznaczonego czasu zabieramy się za wyłowienie drobinek wosku, które utworzyły grubą warstwę na powierzchni nalewki. Najlepiej zrobić to za pomocą chochelki oraz sitka.
    5. Do czystego słoja przecedzamy płyn i dodajemy do niego świeżo wyciśnięty sok z trzech cytryn. Całość mieszamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie.
    6. Ostatni etap obejmuje ponowne filtrowanie oraz przelewanie nalewki do wyparzonych wcześniej butelek. Na tym etapie miodówka z odsklepin jest już gotowa do spożycia.
    7. Jeśli chcemy nadać trunkowi dodatkowej szlachetności, pozostawmy go w suchym i ciemnym pomieszczeniu na kolejny miesiąc.

    Przyprawy wzbogacające miodówkę

    Nalewkę z odsklepin wzbogacimy przyprawami
    Nalewkę z odsklepin wzbogacimy przyprawami123RF/PICSEL
    • skórkę pomarańczową,
    • wanilię,
    • goździki,
    • kardamon,
    • ziele angielskie,
    • gałkę muszkatołową,
    • cynamon.
    Wzmacnia odporność, poprawia florę bakteryjną, leczy trądzik… W czym jeszcze pomaga miód manuka? infoWire.pl