Słodki napój w formie deseru. Jak przygotować wyborną kawę mrożoną na długie letnie dni?
Grecka kawa frappé pozostaje jedną z najpopularniejszych kaw mrożonych na świecie. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie kilku produktów, które bez problemu dostaniemy w sklepach spożywczych. Przepis jest banalny, a smak rozpieszcza kubki smakowe. Napój w prosty sposób zamienimy w wyśmienity deser – wystarczy dodać gałkę lodów smakowych, bitą śmietanę, kakao oraz udekorować owocami. Jak przygotować kawę mrożoną w domu? Podpowiadamy.
Spis treści:
Przypadkowe powstanie kawy mrożonej
Historia powstania kawy na zimno wiąże się z całkowitym przypadkiem. Wymyślił ją w 1957 roku Dimitrios Vakondios, grecki pracownik firmy Nestlé. Prezentował on na targach w Salonikach najnowszy produkt dedykowany dzieciom - kawę rozpuszczalną z dodatkiem czekolady. Aby przygotować napój, wystarczyło wymieszać go dokładnie z ciepłą wodą lub mlekiem.
Podczas długo wyczekiwanej przerwy zamarzyła mu się filiżanka aromatycznej kawy, jednak nigdzie nie było dostępu do wrzątku. Do zalania proszku użył więc zimnej wody, a podczas przelewania napoju do czystej szklanki na powierzchni płynu wytworzyła się delikatna pianka. Współcześnie grecką frappé, czyli najpopularniejszą kawę mrożoną na świecie przygotowuje się na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka oraz lodu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by modyfikować oryginalny przepis zgodnie z preferencjami.
Sprawdź: Czy kawa mrożona jest zdrowa?
Produkty do kawy z lodem i mlekiem skondensowanym
Kawa mrożona potrzebowała czasu, by zyskać popularność. W pierwszej kolejności pokochali ją mieszkańcy krajów Azjatyckich oraz Stanów Zjednoczonych. Europa przyjęła ją ze sporym dystansem, jednak przepis powoli zyskiwał swoich zwolenników, pojawiając się nie tylko w kawiarniach, ale także coraz częściej goszcząc w domach. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się wyjątkowym smakiem napoju.
Składniki:
- 200 ml świeżo zaparzonej ulubionej kawy
- 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
- garść kostek lodu
- opcjonalnie: cukier, bita śmietana, kakao
Sprawdź: Domowa mrożona kawa na pięć sposobów
Jak przygotować kawę mrożoną w domu?
- Przygotowywanie napoju rozpoczynamy od zaparzenia kawy. W tym celu możemy użyć samodzielnie zmielonych ziaren lub gotowej mieszanki - także zbożowej.
- Zaparzone 200 ml kawy pozostawiamy do dokładnego wystudzenia. W międzyczasie na dno wysokiej szklanki wlewamy 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego.
- W kolejnym kroku do szklanki dolewamy zimną kawę i dodajemy tyle kostek lodu, by wypełnić całą przestrzeń.
- Napój możemy udekorować bitą śmietaną oraz posypać odrobiną kakao. Kawę mrożoną podajemy z długą łyżeczką, która ułatwi jej wymieszanie. Smacznego!
Sprawdź: